A legrangosabb esemény a díszpolgáravató volt!

Bodrogi Gyula, Marton László és Spiró György a XIII. kerület új díszpolgárai!

A XIII. kerület díszpolgárává avatta szerdán Tóth József polgármester Bodrogi Gyula színművészt, rendezőt, Marton László rendezőt, a Vígszínház volt igazgatóját és Spiró György írót, műfordítót és irodalomtörténészt.

2009.06.04 19:15MTI

A XIII. kerület 71 éve lett önálló közigazgatási egység, ebből az alkalomból a kerületben heteken át tartó közművelődési és sportprogram-sorozatot szerveznek. A megemlékezés legrangosabb eseménye a szerda déli díszpolgáravató ünnepség volt. 

Először Mácsai Pál szavalta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. A színész-rendező édesapját, Mácsai Istvánt szintén a kerület díszpolgárrá avatták néhány évvel ezelőtt.
 
Tóth József polgármester az ünnepségen beszélt a kerület terveiről is. Azt vázolta fel sajátos, illusztrált víziójában, hogy milyen is lesz, lehet majd a kerület tíz év múlva, hogy mennyi minden épülhet meg, hány házat varázsolnak újjá, milyen lesz a Duna-part vagy a Pozsonyi út környéke. 

Ezután Bodrogi Gyula, Marton László és Spiró György életútját és a kerülethez kapcsolódó munkásságát méltatta röviden, majd az újdonsült díszpolgárok átvették a kitüntetéseket. Az ünnepségen megjelent több régebben díszpolgárrá avatott híresség - köztük Gálvölgyi János színművész és Horváth Ádám rendező - és számos, munkájával ide kötődő művész, mint Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója. 

A kerületi ünnepségek a következő napokban folytatódnak: a helyi bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, ruszin, szerb és szlovák kisebbségi önkormányzatok a Babér utcai templom előtti téren június 8-án rendezik meg a Nemzetiségek Fesztiválját.
 
A programsorozat záró műsora a Nyáresti koncertek hangversenye lesz: június 14-én este 7 órakor a kerületi zeneiskola fúvós és vonós együttese lép fel a Szent István Parkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.