Egy keserű komédia a mindennapjainkról!

Koccanás- Spiró premier Győrben!

A Koccanás, egy keserű komédia - benne minden történés kiindulópontja pontosan ismerős valamennyiünk számára mindennapi életünkből, csak éppen minden elszabadul, felnövekszik, már-már hagymázassá válik benne, de legőrültebb pillanataiban is tökéletesen nyilvánvaló napi tapasztalataink számára.

2009.04.28 14:10ma.hu

Koccanás- Ez az elemi esemény láncreakciót indít el, autók kilométer-hosszú sora koccan egymáshoz, s majdnem egy egész napra megbénul a forgalom. 

Spiró ezzel a helyzettel a dramaturgia egy alapképletét alkalmazza nagyon életszerű módon: sok különféle embert összehozni egy - elhagyhatatlan - helyen, s így mintegy természettudományos módszerrel megteremteni egy olyan kísérleti szituációt, amelyben tisztán figyelhetők meg a törvényszerű reakciók, folyamatok. 

Az autósok kiszállnak kocsijukból és kapcsolatokba lépnek egymással, az ott lakók természetes módon ugyancsak belépnek a történésbe, sőt egyre újabb szereplők és embercsoportok keverednek véletlenül arra, s kerülnek így bele a szituációba, és ez a folyamat a darab előre haladtával egyre abszurdabbá válik. 

A figurák mindinkább megvalósítják önmagukat, megmutatják jellemüknek és életszerepüknek működését, s ezt a kifejlést maximálisan felfokozza a szereplők számának egyre lidércesebbé és ugyanakkor nevetségesebbé váló felszaporodása.
 
Spiró György: Koccanás 

Férfi: Crespo Rodrigo 
Nő: Bartha Alexandra 
Srác: Nagy Balázs 
Vállalkozó: Ungvári István 
Rövidgatyás: Posonyi Takács László 
Hajléktalan: Török András 
Öregember: Szilágyi István 
Öregasszony: Bende Ildikó 
Törzs: Koppány Zoltán 
Rendőr: Jáger András 
Koccanó: Vincze Gábor Péter 
Belemenő: Áts Gyula 
Védőnő, hajlott hátú asszony: Molnár Virginia 
Naccsága: Agócs Judit

Feleség: Mihályi Orsolya 
Kamionos: Rupnik Károly 
Kismama 1.: Lenner Karolina 
Kismama 2.: Gerbert Judit 
Idegenvezető: Szikra József 

Segédmunkás, Maffiózó, Turista, Bőrfejű, Tüntető: Timkó János, Venczel, Pingiczer Csaba, Vándor Attila, Kotány Bence 

Rendező: Forgács Péter

Forrás: Győri Nemzeti Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.