Monty Python és a humor utat tör hazánkban!

Hujber Ferenc és Feke Pál is a Madách Színházban hódít majd!

Szerzőkhöz méltó, kedélyes hangulatban zajlott a Monty Python Gyalog galopp című filmje alapján készült musical olvasópróbája a Madách Színházban. A lefordíthatatlan című Spamalot szövegét Eric Idle, a Monty Python oszlopos tagja jegyzi.

2009.06.03 19:15ma.hu

Június 2-án délelőtt lezajlott a Spamalot című Monty Python-musical első olvasópróbája a Madách Stúdióban, amelyen a darab valamennyi alkotója részt vett, és a darab összes zeneszáma felcsendült. 

Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Madách Színház idén is egy a Broadway-en és a West End-en hatalmas sikert aratott musicalt mutat be.
 
A Monty Python nagy népszerűségnek örvend Magyarországon is. Ki ne ismerné a televíziós sorozatot, vagy a mozifilmeket. Az itthon Gyalog Galopp címen bemutatott, Artúr király történetét feldolgozó film musical változatát Spamalot címmel mutatták be New Yorkban 2005-ben, és a szinte azonnal 14 Tony-díj jelölést tudhatott magáénak, melyből 3 díjat meg is nyert, majd a rákövetkező évben Londont is meghódította. 

Szirtes Tamás a Madách Színház idén Kossuth-díjat kapott igazgatója három éve látta a musical amerikai változatát és azóta szerette volna itthon is színpadra állítani. A szeptember végén bemutatandó előadás nemcsak a hamisítatlan, a Gyalog galopp című filmből átörökített Monty Python-szellem miatt számíthat elsöprő sikerre, hanem a szereposztás is igen ígéretes neveket vonultat fel. Köztük találjuk például Feke Pált, Nagy Sándort és Posta Victort, akik Sir Galahad, a Fekete Lovag és Concorde szerepén osztoznak, Arthur királyt pedig Gesztesi Károly, Szerednyey Béla, Szervét Tibor és Barát Attila kelti életre. A különösen terjedelmes hangi adottságokat igénylő Herbert herceg bőrébe Ádok Zoltán, Serbán Attila és Hujber Ferenc bújik.

Sir Robin-t Arany Tamás, Szente Vajk, Weil Róbert, Patsy-t Barát Attila, Ömböli Pál és Sándor Dávid alakítja. Horváth Andorra és Németh Gáborra több mellékszerepet bízott Szirtes Tamás. A nagyszabású mű szereplőinek a már jól ismert „madáchos” művészek mellé neves vendégművészeket is sikerült megnyerni. 

A Tó Úrnőjeként Balogh Annát, a kisbabája születése után először színpadra álló Molnár Szilviát és Polyák Lillát láthatjuk majd. A többi szereplő nem csupán egy karaktert alakít, hanem a Monty Python tévésorozat és a filmek hagyományait követve fő karakterük mellett számos mellékszereplőt is megszemélyesít. 

A művet Bárány Ferenc fordította, a díszlettervező Rózsa István, a jelmeztervező Rományi Nóra. Koreográfus Tihanyi Ákos, karmesterek Kocsák Tibor, Silló István és Zádori László. A rendező természetesen Szirtes Tamás.

A Spamalot története nagyrészt megegyezik a filmmel, ám néhány új szereplő és persze néhány csavar azért megjelenik a színpadon. 

- „Van a darabban egy szám, amely kifejezetten arra készült, hogy az adott társulat alkalmazhassa a saját országára. Nálunk ennek a címe: Magyarok nélkül a Madáchban semmire sem mész” – mondta Szirtes Tamás a produkciót bemutató sajtótájékoztatón. 

Hozzátette a színház idén is az összes „szervezési, anyagi és művészi erejét” megmozgatta, hogy ez a bemutató összejöhessen.
 
Forrás: Madách Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.