A válogatás három helyszínen zajlott!

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval!

Az Operaverseny második - Szegeden megrendezett - fordulójára 18 különböző országból érkezett az első fordulók zenei zsűrije által kiválasztott 55 énekes.

2009.06.03 15:15ma.hu

A válogatás három helyszínen, a Reök-palotában, a Korzó Zeneházban és a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeiben zajlott. A versenyzőknek a második fordulóban főként színészi képességeikről kellett meggyőzniük a produkciók rendezőit (Nadine Duffaut-t, Marek Weiss-t, Bagó Bertalant, Telihay Pétert és Alföldi Róbertet), akiket a darabok főszerepeinek kiosztásában a produkciókat megvalósító operaházak képviselői - igazgatók és zeneigazgatók - is segítettek. 

David Alagna, a debreceni ősbemutató (Egy halálraítélt utolsó napja) zeneszerzője személyesen vett részt a kiválasztási folyamatban, képviselve valamelyest testvérét, Roberto Alagnát is, mivel a darab librettóját részben a világhírű tenornak köszönhetjük. A két nap folyamán az énekesek - bemutatkozó áriáik eléneklését követően - workshopok-on vettek részt. 

Az intim műhelymunka során a rendezők helyzetgyakorlatok és jelenetek által próbáltak meggyőződni a versenyzők színészi képességeiről, hiszen az Operaverseny - különleges koncepciójának megfelelően - erre legalább akkora hangsúlyt kíván helyezni, mint arra, hogy a döntőbe juttatottak elsőrangú 'hangok' legyenek.

A két napot záró rendezői megbeszélés közepette úgy tűnt, hogy a végső döntés meghozatala korántsem lesz egyszerű, végül azonban mégiscsak megszületett az eredmény - a döntőbe jutó versenyzők, azaz a Fesztivál produkcióiban főszerepet kapó énekesek névsora.
 
Bár korai lenne nyertesekről beszélnünk ebben a pillanatban - hiszen arra, hogy eldőljön, hogy ki nyeri majd a 2009-es év Operaversenyét, még hónapokat kell várnunk - ezek a versenyzők már abszolút győztesnek érezhetik magukat. Elsősorban azért, mert különleges operák szerepeit játszhatják el, és novemberben a Mezzo Televízió közvetítésében 39 ország 16 millió nézőjének mutatkozhatnak be.
 
A döntősök: 

A debreceni Csokonai Színház ősbemutatójának - David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabjának - főszerepeire a rendező Nadine Duffaut - Nyári Zoltánt (Magyarország), Donita Volkwijn-t (USA) és Kim Chul Jun-t (Korea) választotta. Richard Strauss Ariadné Naxosban című darabjának versenyszerepeit Patrick Bladek (Franciaország), Chris Ariana (USA) és Rácz Rita (Magyarország) játssza majd.
 
Marek Weiss - a darab rendezője - egy sajnálatos baleset miatt nem utazhatott Szegedre, ezért a workshop-ok lebonyolításában Horváth Patrícia (a debreceni Csokonai Színház fiatal rendezője) segédkezett a Państwowa Opera Bałtycka (Gdansk) képviseletében jelen lévő Jerzy Snakowski művészeti vezetőnek és José-Maria Florencio karmesternek, akik a főszerepekkel kapcsolatos végső döntést meghozták.

Bagó Bertalannak a Théâtre Bienne Soleure két egyfelvonásosának rendezőjeként két különböző opera (Maurice Ravel: Pásztoróra, Bohuslav Martinu: Alexandre bis) szereposztásáról kellett döntenie. Választása Friederike Meinel-re (Németország), Balczó Péterre (Magyarország) és Stanislaw Kierner-re (Lengyelország) esett. 

Marco Tutino Vita című darabjának versenyszerepeire a rendező - Telihay Péter - Zuzana Dunajcanova-t (Szlovákia), Chad Armstrong-ot (USA) és Marc Haffner-t (Franciaország) választotta. Az ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón - meglepetésként - Ludek Golat, a produkciónak helyt adó ostrava-i Morva Sziléziai Nemzeti Színház igazgatója a darab két további szerepét ajánlotta fel versenyen kívül Ani Sargsyan-nak (Örményország) és Zuzana Markova-nak (Csehország). 

Tobias Picker Emmeline című darabjára - mely Európában először a Fesztivál keretében kerül majd bemutatásra novemberben, Szegeden - a rendező, Alföldi Róbert Kristin Sampson-t (USA), Nyári Zoltánt és Iulia Merca-t (Románia) szemelte ki. Mivel azonban Nadine Duffaut is ragaszkodott Nyári Zoltánhoz a Le Condamné szerepében (David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja) felmerült egy fontos kérdés: Van-e mód arra, hogy egy énekes két versenyszerepet kapjon meg?

Az Operaverseny művészeti igazgatósága végül úgy határozott, hogy a tenor - a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával - mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében. A végső döntésnek megfelelően így Nyári Zoltánt egy világpremier (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja) és egy európai bemutató (Tobias Picker: Emmeline) főszerepében is láthatjuk az Operafesztivál keretében, november 3. és 17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban. 

A döntőbe - ennek következtében - a tervezett tizenöt helyett tizennégy versenyző jutott, nyolc különböző országból. Az Amerikai Egyesült Államokat négy, Franciaországot kettő, Koreát, Németországot, Lengyelországot, Szlováliát és Romániát egy-egy versenyző képviseli, mi pedig három hazai döntőssel - Balczó Péterrel, Nyári Zoltánnal és Rácz Ritával - büszkélkedhetünk.
 
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval produkciói és főszerepei Döntő a Szegedi Nemzeti Színházban 2009. november 3 - 17.

Érdekes hírek operakedvelőknek!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.