Honnan ered a pünkösd szavunk?

A húsvét utáni 50. napon Mária és az apostolok együtt ünnepeltek...

Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapra és hétfőre esik. Az Apostolok Cselekedeteiből ismert, hogy a húsvét utáni 50. napon az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek. Hirtelen heves szélvész támadt, lángnyelvek jelentek meg az égen, melyek szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre, és az apostolok beteltek Szentlélekkel.

2009.05.31 08:45National Geographic

Az apostolok ezt követően „elkezdtek szólani különféle nyelveken, amint a Szentlélek adta nekik szólani."

Az apostolok az ige hirdetőivé váltak, az emberek e szent összegyűjtését, gyülekezetét nevezzük egyháznak, pünkösd pedig az egyház születésnapja.

Maga a szó a görög pentekoszté hémera (’ötvenedik nap’) kifejezés első eleméből származik, utalva arra, hogy pünkösd húsvéttól ötven napnyira esik.

A magyar szó forrása egyaránt lehet a középfelnémet pingeste, az északi olasz pentkost vagy a szlovén binkosti. A korábbi magyar forma a pinkest lehetett, ez alakulhatott át később pünköstté.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.