Az ófaluban a népszokásokat elevenítik fel

Törökkori várjáték lesz Hollókőn pünkösdvasárnap

Várjáték várja az érdeklődőket a világörökségi Hollókő középkori várában, míg az ófaluban a népszokásokat elevenítik fel pünkösdvasárnap.

2009.05.20 07:36MTI

Sztrémi Zsuzsanna, a szervező Hollókőért Közalapítvány vezetője az MTI-nek elmondta: hagyományőrző együttesek, népzenészek, népdalénekesek és néptáncosok bemutatójától telik meg zenével, dallal és tánccal az ófalu. 

Megválasztják a pünkösdi királyt és a királynőt, népi gyerekjátékokat tanítanak a kicsiknek, a látogatók népviseletbe öltözhetnek, és lesz kukoricapattogtatás, nemezelés, korongozás, mézeskalács-díszítés, valamint gyertyaöntésben és szövésben is részt vehetnek az érdeklődők. Megrendezik a törökkori várjátékot, a Zombori Fivérek EC és a Pálffy Kompánia bemutatóját. A kerettörténet azt öleli fel, hogy bár az 1606-os bécsi béke hosszú időre békét hozott Magyarországnak, de a határvidéken, így Hollókő körül is gyakran megjelentek a török adószedők, emiatt rendszeresek voltak az összezördülések, a párviadalok köztük és a végvári katonák között. 

Felnőttek és gyerekek egyaránt részt vehetnek az interaktív hadijátékokban, a fegyverpróbákban és az ügyességi feladatokban. A hollókői várban látogatható lesz a Tűzfegyverek elterjedése Magyarországon című, és a Gróf Pálffy Miklós életét bemutató kiállítás. Hollókőt Pálffy Miklós komáromi főkapitány csapatai foglalták vissza a töröktől kiterjedt hadjáratban a tizenöt éves háború során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.