Kísérletnek szánják, de bíznak a sikerben!

Indul a Thália Színház új szezonja!

Júliusi premierekkel várja a közönséget a Thália Színház, amelynek élére az év elején Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. vezetőjét nevezték ki. Folyik a Régi Stúdió felújítása, november közepére készül el.

2009.05.21 17:10MTI

Zimányi Zsófia elmondta: kísérletnek szánják, de bíznak a nyári bemutatók sikerében. Július 6-án Sam Bobrick és Julie Stein komédiája, a Csókol anyád! páros játékát élvezhetik a nézők Vári Éva és Nagy Ervin előadásában. 

Ivan Menchell Sírpiknikjének július 7-én lesz a bemutatója, a Parti Nagy Lajos által fordított, Ilan Elad rendezte darabban Bánsági Ildikót, Takács Katalint, Egri Mártát, Margitai Ágit, Gálffi Lászlót és Létay Dórát láthatja a közönség. Zimányi Zsófia a főváros egyetlen befogadó színházaként említette a Thália Színházat, amelynek így a költségei kétharmadát magának kell előteremtenie, az állami támogatás csupán az egyharmadot fedezi. Újdonság, hogy a 160 bérbe adott este mellett a többin saját, illetve más színházakkal közös produkciókat mutat be. 

Az eddigieknél több lesz a gyerekprogram, Zimányi Zsófia szerint aki gyermekként hozzászokik a színházba járáshoz, felnőttkorában élete szerves részének tekinti a kultúrát. A januárban megígért családi bérletet bevezetik; prózai, gyermek, tánc és zenei műsor kerül egy sorozatba, így ki-ki érdeklődési körének megfelelően használhatja a bérletet. 

Kotschy András akusztikus mérnök bemutatta, hogy méréseikre alapozva milyen változásokkal tették a zenei produkciókhoz alkalmasabbá a Tháliát, a zsinórpadlás felé szökő hangnak két hangvető sor állja útját, a színpadra és oldalára is beállíthatók mobil hangvetők, amelyek a nézőtér felé koncentrálják a hangot. 

A Filharmónia Budapest Kht.-vel több közös műsort terveznek, előadják az emlékévhez kapcsolódva Haydn A patikus című operáját. Zimányi Zsófia hozzáfűzte: lehetnek további kamaraoperai előadások is, és sajnálja, hogy a Magyar Állami Operaház jövőre már nem játszik náluk.

Fesztiválokat is befogadnak: PosztPoszt címmel a pécsi szemle Thália-díjas alkotásait kínálják szeptemberben azoknak, akik nem jutottak el Pécsre. A Budapesti Őszi Fesztivál több előadása is itt talál helyet, Határtalan címmel a külhoni magyar színházművészet mutatkozhat be. 

Az Arcusfest a nemzetiségi színházakat vonultatja majd föl, a Rivalda sorozatban pedig a vidéki színházak előadásait prezentálják a fővárosi közönségnek, a Budapesti Tavaszi Fesztivál zenei és zenésszínházi műsorait is kereshetik a Tháliában az érdeklődők. 

A Magyar Telekom Zenekar a következő évadban itt ad nyolc hangversenyt a felújításra váró Zeneakadémia nagyterme helyett. A számos tervből kiemelte az igazgató a november 14-i nyílt napot, ekkor adják át a tervek szerint a korszerűsített Régi Stúdiót. December 31-én a Thália nézőtere kávéházzá alakul: Fullajtár Andrea ilyen környezetben kívánja bemutatni Dietrich ABC című, Marlene Dietrichről szóló összeállítását. 

Az estet szilveszteri mulatság követi. A hangulatot érdemes őrizni 2009. január 10-ig, a Budapesti Operettszínház és a Thália premierjéig: Molnár Ferenc-Zerkovitz Béla zenés játéka, a Doktor úr kerül színre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.