A színház Három nővére díjazott lett!

Hoppá! Két UNITER-díjat nyert a kolozsvári színház előadása!

Két díjat is nyert a Kolozsvári Állami Magyar Színház Három nővér című előadása a Romániai Színházi Szövetség Bukarestben megtartott, XVII. díjátadó gáláján.

2009.04.29 19:20MTI

A román és a romániai magyar lapok szerdán részletesen beszámoltak a minden évben megrendezett kulturális eseményről, amelynek keretében a legjobbnak ítélt színházi szerzőket és előadásokat részesítik elismerésben. 

A romániai színházi szakma legrangosabb kitüntetésének számító UNITER-díjak közül a legjobb előadásért járót kapta a Kolozsvári Állami Magyar Színház Három nővér című előadása, a darabot színpadra vivő Tompa Gábornak pedig a legjobb rendezésért járó elismerést ítélte oda a zsűri. 

Mindkét díjat Visky András, a kolozsvári magyar színház dramaturgja vette át, az Egyesült Államokban tartózkodó Tompa Gábor levélben köszöntötte a Román Televízió 3-as stúdiójában tartott színházi esemény résztvevőit. A kolozsvári előadás a brailai Maria Filotti Színház A párnaember című produkciójával, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásával versenyzett. 

Tompa Gábor az említett két előadás rendezőivel, Radu Afrimmal és Bocsárdi Lászlóval versengve nyerte el a 2008 legjobb rendezéséért járó díjat. A kolozsvári színház Három nővér című előadását egyébként hét kategóriában, a Tamási Áron Színház előadását pedig öt kategóriában is felterjesztette díjazásra a jelölő zsűri.
 
A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat elnyert Victor Rebengiuc Mátray Lászlóval (Fülöp herceg, Yvonne, burgundi hercegnő) és Bogdán Zsolttal (Versinyin, A három nővér) versengett. A legjobb női főszerepre pályázók között is találhatunk magyar jelöltet: Dorina Chiriac és a nyertes Mariana Mihut mellett Kézdi Imolát ajánlották a zsűri figyelmébe. 

Skovrán Tündét a legjobb női mellékszereplő díjára jelölték, ugyanígy a legjobb férfi mellékszereplő elismerésért versenyezett Hatházi András és Pálffy Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.