Nagyszabású seregszemle, felhőtlen percek...

Hamarosan jön a Gyermekszínházi Szemle!

Ötödik alkalommal jelentkezik a Gyermekszínházi Szemle: a Marczibányi Téri Művelődési Központban május 6-án induló, nagyszabású seregszemle nem csak a kicsiknek ígér felhőtlen perceket.

2009.04.20 19:10ma.hu

A Gyermekszínházi Szemle csütörtökön megrendezett sajtótájékoztatója már önmagában kiadós ízelítővel lepte meg a jelenlevőket: Pilári Gábor (MárkusZínház) ugyanis a Káposzta Sári és a gyermekszínházi zsűri igaz története című ízes komédiájával mutatta be a zsűri tagjait. 

A vásári képmutogatók stílusában előadott történetben az egyes zsűritagok - Sándor L. István színházi szakíró, Háy János író-költő, Bollók Csaba filmrendező és Julia Skuratova báb- és látványtervező - betyárok képében bukkantak fel.
 
A "közvetítő" szerepét felvállaló Pilári Gábor tolmácsolta Takács Katalin színművész, szemle-fővédnök gondolatait is: 

- "Iskoláskoromban anyám sokszor mondta: szokd meg most, hogy felnőttként természetes legyen! Ezt akkor épp az angol nyelvre vagy a lucskos káposztára értette. Úgy érzem, igaza volt, hisz gyerekkorunkban vagyunk a legfogékonyabbak, a legnyitottabbak a világra". 

A színésznő ezt a filozófiát tartja érvényesnek a színházzal való találkozásra is, hiszen a gyerekek ebben a korban tudják a legtöbb információt, behatást magukba szívni és azt később kamatoztatni.
 
Vekerdy Tamás klinikai gyerekpszichológus, író a szemle szakmai beszélgetéseinek résztvevőjeként elmondta: személyiségünk alakulásának tetemes részét az érzelmi intelligencia határozza meg, amely legjobban a művészetekben fejlődik. 

Aki művészetek közelében nő fel, az jó úton jár - idézte Kodály Zoltánt a pszichológus.

Németh Katalin igazgató kiemelte, hogy a szemle nyilvánosságot, nagyobb teret szeretne biztosítani a gyermekszínházaknak, és igyekszik a legszínvonalasabb előadások népszerűsítésével segíteni ezt a - méltatlanul háttérbe szorult - területet.
 
Az idei program 22 előadását Tóth Miklós rendező válogatta össze, aki nagy izgalommal tekint a szemle elébe. A május 6. és 12. között látható előadások közt egyebek mellett a Káva Kulturális Műhely Hintája, illetve a Fabatka Bábszínház Csipkerózsikája is felbukkan, de aki inkább a Rettentő görög vitézt, vagy Ludas Matyi kalandjait szeretné megcsodálni, annak sem kell üres kézzel távoznia.
 
Kuriózumnak ígérkezik a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Don Quijote című előadása és a Tintaló Társulás Zsiga föstő fest című produkciója is. 

Ne legyünk hát restek, látogassunk el a Marczibányi Téri Művelődési Központ különleges seregszemléjére, amely nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is igen kellemes pillanatok ígéretével kecsegteti. 

Forrás: Gyermekszínházi Szemle

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.