Színház és szakralitás!

Novarina: Képzeletbeli operett a Debreceni Csokonai Színházban!

Az Eötvös Collegium Valere Novarina életművének szentelt programsorozatot szervezett a Debreceni Csokonai Színházban Valere Novarina: Képzeletbeli operett című darabjának bemutatója alkalmából.

2009.04.27 15:00ma.hu
Az előadás plakátja!

Az est másik főszereplője, a darab mellett a híres szerző könyvének és fordításának megjelenése volt, melyet Rideg Zsófia fordításában lehet megvásárolni.
 
A konferencián hazai és nemzetközi szakértők vitatták meg Novarina műegyüttesét, valamint egy a szerző életművével összefüggő, de általánosabb érvényű problémára, a színház és szakralitás viszonyának történeti, etimológia, elméleti problémáira kérdeznek majd rá. 

Az érdeklődők a konferencián kívül részt vehettek a szerző felolvasásán, valamint a vele folytatott kerekasztal-beszélgetésen is.

Valere Novarina drámaíró, rendező, festő és grafikus második magyarul megjelent könyve A test fényeinél korábbi kötetekből tartalmaz válogatást, de olyan szövegek is olvashatók benne, melyek a magyar kiadás számára készültek, és a L'Envers de l'esprit című kötetben jelennek majd meg franciául, mint például a magyar nyelvhez fűződő személyes viszonyáról írott az Érthetetlen anyanyelv című esszé is. 

A magyar kiadás két központi gondolat köré épül fel. Egyrészt Valere Novarinának a képpel, a síkkal és a térrel kapcsolatos írásait tartalmazza, másrészt a nyelvhez, a színházi térben cselekvő szóhoz, Igéhez való viszonyát vizsgálja.

- "Láthatóan gondolkodni a térben: szemmel tartva, üresre éhesen gondolkodni, menni a térbe. A drámával gondolkodni, és a nyelv tüzességével. Nem elfelejteni (azt gondolni), hogy az ész győz és habozik. Azt gondolni, hogy az én egy halott marionett, aki szeretné, ha újra mozgásba hoznák. Nem a fogalmak előrehaladásával gondolkodni, nem számozott, numerizált terminusfüzérek építményével, akadozva csak igent és nemet mondani - hanem a nyelv pass(z)ióján keresztülhatolva gondolkodni." - Novarina.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.