A középiskolásoknak nincs szégyenkezni valójuk!

Csukás, Vámos és Jókai Anna a diákok kedvence!

A diákok háromnegyede olvasta már Csukás István könyveit, míg negyedük Vámos Miklós és Jókai Anna műveit is lapozgatja. A hazai középiskolásoknak nincs szégyenkezni valójuk a kortárs irodalom ismeretét illetően, bár jóval kevesebb művet olvastak, mint ahány író-költő nevét ismerik.

2009.04.27 15:45ma.hu

A Felvételi Információs Szolgálat és a Magyar Író Akadémia közös felméréséből kiderült, hogy a felsorolt 39 kortárs író és költő esetében a diákok mintegy egyharmadának ismerősen csengtek a nevek. 

Csukás István, Jókai Anna, Vámos Miklós, Karafiáth Orsolya, Darvasi László, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál, Nádasdy Ádám, Karinthy Márton szerepel a diákok kortárs irodalmi toplistáján a tényleges olvasmányélmények alapján. 

Az aktuálisan olvasott könyvek sora azonban nem a kortárs irodalomból, hanem a kötelező olvasmányok köréből tevődik össze ebben a korosztályban. 

A házi könyvtárból természetesen a szórakoztató irodalom sem hiányozhat, a diákok 20 százaléka romantikus regények után kutat, de a kalandregények, a történelmi és fantasztikus regények is a legkedveltebb olvasmányok között szerepelnek.

Optimizmusra ad okot, hogy a középiskolások 34 százaléka az olvasás mellett alkalomszerűen foglalkozik versírással, és szintén ugyanennyi diák vezet naplót a mindennapjairól. Kicsit kevesebben már a novella- és a dalszövegírással is megpróbálkoztak. 

Az írói tevékenységgel kapcsolatban a diákok 49 százaléka olyannyira elhivatott, hogy szívesen beiratkozna valamilyen íróképzésre is. A megkérdezettek többsége személyes témában vezet blogot, saját életéről és érzelmeiről ír, esetleg saját verseit, novelláit, alkotásait jelenteti meg. 

Az egyéb témájú blogok között szerepel a film, zene, könyv, pénzügy, diéta és fitnesz, pop, art, környezetvédelem, sport, szociális témák, gasztronómia, fotó, filozófia, informatika, szerelem, gyöngyfűzés is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.