A Máté passió Vashegyi György vezényletével

A zeneirodalom első számú műve a Zeneakadémián

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának előadásában hallható a zenetörténet egyik legnagyobb hatású alkotása, Johann Sebastian Bach Máté passiója, Vashegyi György vezényletével április 18-án.

2008.04.09 16:38ma.hu

A grandiózus alkotás több évtizede nem hangzott fel zeneakadémisták előadásában. Az előadás szólistái az Egyetem Marton Éva vezette Magánének Tanszékének tehetséges hallgatói. A Máté passió, minden idők legnagyobb tudású zeneszerzőjének két kórusra, és két zenekarra írott nagyszabású műve Mendelssohn 1829-ben történt felfedezése óta a zene Bibliájává vált.

A művet egyébként először 1727-ben adták elő a lipcsei Tamás-templomban; ám Bach halála után - a szerző többi remekművével együtt - elfeledték. A vélt bemutató után száz évvel azonban Mendelssohn a berlini Singakademie együttesével - áthangszerelt formában - előadta a Máté passiót, s ezzel kezdetét vette a Bach-kultusz.

„A Máté-passió kultikus mestermű, ismerete nélkül európai muzsikus nem végezheti el tanulmányait; J.S. Bach maga is a főművének tekintette.” – mondta el Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora. Vashegyi György, az előadás karmestere, a Zeneakadémia tanára 16 évesen szeretett bele a Máté-passióba, és – elmondása szerint - ennek a műnek köszönheti, hogy zenész lett. Érett muzsikusként, 30 évesen dirigálta először. Vashegyi Györgyöt a régi zene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tartja számon a magyar zenei élet.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán Lukács Ervin tanítványaként végzett 1993-ban kiváló eredménnyel. 1990-ben Budapesten megalapította a Purcell Kórust, és egy évvel később létrehozta a szintén budapesti székhelyű Orfeo Zenekart is. Vashegyi György elsősorban saját együtteseit vezényli, de rendszeresen fellép más régizenei együttesek, illetve szimfonikus zenekarok vendégkarmestereként is.

A koncert időpontja: 2008. április 18. 19:30, Zeneakadémia, Nagyterem

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.