Olvasni, olvasni, olvasni

Csütörtökön kezdődik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Mintegy ötvenezer kötettel várja csütörtöktől az érdeklődőket Magyarország legnagyobb könyves seregszemléje, a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége az idén Románia, a Budapest Nagydíjat pedig a Booker-díjas orosz írónő, Ljudmila Ulickaja veszi át.

2009.04.22 14:07MTI

Másodszor ad otthon a Millenáris park a négynapos eseménynek: az idén több mint 1500 négyzetméteren, a tavalyinál több tematikus kiállító- és programhelyszínnel, hosszabb nyitva tartással készülnek a szervezők - mondta el Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója szerdán, a fesztivált beharangozó tájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy a négy nap alatt több mint 500 programon vehetnek részt a látogatók. A seregszemle csütörtökön, pénteken és szombaton 19 óráig, vasárnap 20 óráig tart nyitva. A rendezvényt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Theodor Paleologu román kulturális miniszter és Mircea Mihaies, a Román Kulturális Intézet alelnöke nyitja meg 15 órakor, utána pódiumbeszélgetés lesz a világhírű orosz íróval, Ljudmila Ulickajával, aki 17 órakor Demszky Gábor főpolgármestertől átveszi a Budapest Nagydíjat.

A könyvfesztivál díszvendég országa Románia lesz. A mintegy 100 négyzetméteres román standon több mint 30 rendezvény ismerteti meg az érdeklődőket a szomszédos ország könyvkultúrájával. Az író-olvasó találkozók, pódiumbeszélgetések mellett román képzőművészek munkáiból több kiállítás is nyílik, valamint gyerekfoglalkozások, dzsesszkoncertek és egy színházi előadás is színesíti a kínálatot. Az idén a román alkotók mellett 22 országból érkeznek írók, például Franciaországból, Hollandiából, Ausztriából, Spanyolországból.

Jelen lesz többek között a dán Knud Romer, a svéd Sven Nordqvist, az osztrák Martin Pollack, valamint a világhírű színész, Tony Curtis is, aki Hollywood hercege című kötetének premierjére érkezik a fővárosba. A rendezvény keretén belül tartják meg kilencedik alkalommal az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre az idén 18 uniós ország küldi el fiatal tehetségét. Magyarországot Vincze Ferenc képviseli A macska szeme című, 2007-ben megjelent novelláskötetével.

Miként tavaly, a gyermekkönyvek, a képregények és a tankönyvek a Fogadóban kapnak majd helyet. Szigethy Katalin, a Naphegy Kiadó vezetője felidézte: 2007-ben három kiadóval hoztak létre először kifejezetten gyermekeknek szóló rendezvénysorozatot. Az idén már 13 kiadó kínál mintegy 52 programot. A hagyományos felolvasásokon kívül lesz bábelőadás, vetélkedő, japán papírszínház, valamint a gyerekek megismerkedhetnek a rajzfilmkészítés fortélyaival is. Az idén díszvendéget is hívtak: a Fogadóban Pettson és Findus mesék írójával, Sven Nordqvisttel lehet találkozni. A református egyház kiadói a fesztiválon is megünneplik a Kálvin-emlékévet, a Kálvin János Kiadó például 7 könyvet jelentetett meg erre az alkalomra. A könyvfesztiválra számos kiadó időzítette újdonságait, a rendezvényre több mint 100 új kötet jelenik meg. Az MKKE igazgatója ebből kiemelte a Kossuth Kiadó hiánypótló, 24 kötetes vállalkozását, a Magyarország történetét, valamint a Cartaphilus Könyvkiadó sorozatát, a Modern angolszász klasszikusokat.

A rendezvényre jelenik meg többek között Csaplár Vilmos, Háy János, Müller Péter, Kőrösi Zoltán, Péterfy Gergely, Turczi István egy-egy új kötete is, Vámos Miklós életmű-kiadásának pedig ekkorra jelenik meg első kötete.

Az igazgató kiemelte: az újdonságokat az idén is könnyű lesz észrevenni, hiszen mindegyikbe egy-egy sárga könyvjelzőt tűznek a szervezők. A belépő az idén is hatszáz forint lesz, az összeg levásárolható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.