Linz városa visszaadja Gustav Klimt egyik művét!

Ausztria visszaszolgáltat egy nácik által elrabolt Klimt-képet!

Linz városa visszaszolgáltatja egy nácik által kifosztott zsidó család örökösének Gustav Klimt egyik festményét - jelentette be hétfőn az észak-ausztriai város polgármestere, Franz Dobusch.

2009.04.21 12:50ma.hu
Klimt egyik leghíresebb műve!

A 15 millió euró értékre becsült, egy nőt ábrázoló műalkotás eddig a városi múzeum gyűjteményének része volt. A kép visszaszolgáltatását Aranka Munknak, egy gyáriparos feleségének az örököse kérte 2007-ben. 

A kép Aranka Munk tulajdonában volt, ám az asszonyt 1941-ben a lengyelországi Lódz koncentrációs táborába deportálták, ahol meghalt. 

Az idei európai kulturális főváros, Linz önkormányzata által megrendelt független szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy valóban a III. Birodalom idején a családtól elrabolt műalkotásról van szó - tette hozzá Dobusch. Sophie Lillie szakértő azt is megállapította, hogy a kép Ria Munkot, Aranka lányát ábrázolja. 

A műalkotást, akár csak két másik képet, Ria 1911-ben történt öngyilkossága után rendelték meg a bécsi szecesszió mesterétől. Dobusch elmondta, hogy az átadás megegyezés alapján történik, semmilyen per nem indult az ügyben. Ausztria 2006-ban egy döntőbíróság ítélete nyomán a bécsi Belvedere képtárban őrzött öt Klimt-képet adott vissza a Bloch-Bauer család örököseinek. 

Az egyik vásznat, Adele Bloch-Bauer 1907-ben festett híres portréját ugyanabban az évben 135 millió dolláros rekord összegért vásárolta meg Ronald Lauder amerikai kozmetikumgyáros.
 
Bécs városa - precedenst teremtve - áprilisban szolgáltatta vissza Herbert Gutmann örököseinek Hans Makart festő Pappenheim halála című alkotását, amelyet egy német zsidó bankár 1934-ben kénytelen volt elárverezni, s amelyet a Bécsi Múzeum 1968-ban vásárolt meg egy dán műkereskedőtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.