A Los Angeles-i Múzeumban restaurálják a képet!

Magyar festmények restaurálása Los Angelesben

A budapesti Szépművészeti Múzeum két különleges, középkori táblaképét a Los Angeles-i a Getty Múzeumban restaurálják, s jövő tavasszal a konzervált képeket ugyanott bemutatják.

2008.10.03 17:20MTI

Három évvel ezelőtt megállapodást kötött a Getty Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum a restaurátori együttműködésről, így került ki Los Angelesbe Albrecht Altdorfer 1512-ben készült Keresztre feszítés és Giovanni Boltraffio Madonna és gyermeke című, 1508-ból származó festménye - mondta Szentkirályi Miklós főrestaurátor, a Szépművészeti Múzeum osztályvezetője. Az együttműködés alapján rendszeresen utaznak a Getty Múzeumba magyar restaurátorok. 

Most érkezett haza Los Angelesből Nagy Béla, aki a famunkák specialistája és Nemcsics Imre festőrestaurátor. Két hétig dolgoztak együtt amerikai kollégáikkal a Szépművészeti Múzeum két táblaképén. Legközelebb decemberben megy ki két magyar szakember Los Angelesbe. Boltraffio restaurálás alatt levő képe annyira közel áll Leonardóhoz, hogy sokáig a mesternek tulajdonították a művet, most az eredetét is megvizsgálják.
 
A restaurálás ugyanis nemcsak a hibák kijavításából áll, de eltávolítanak minden olyan anyagot a képről, amely megzavarja az ember ítéletét. Boltraffio műve alól, a későbbi korok átfestéseinek lemosása után máris sokkal gazdagabb részletek kerültek elő, mint arra a szakemberek számítottak, s még az is kiderülhet, hogy valóban Leonardo da Vinci képéről van szó - tette hozzá a főrestaurátor. 

Altdorfer táblaképén konzerválják a faanyagot és megtisztítják a festményt. Ha elkészülnek a helyreállítással, nemcsak Los Angelesben, hanem Budapesten is bemutatják a Szépművészeti Múzeumban a két táblaképet, mielőtt visszakerülnének eredeti helyükre. 

Szentkirályi Miklós elmondta, hogy a múzeum állományában mindössze négy restaurátor van, de évente 30-40 szabadfoglalkozású szakemberrel dolgoznak együtt. Ugyanígy működik a Getty Múzeum is. Ott most éppen a New York-i Guggenheim Múzeumból érkezett vendégrestaurátor dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.