A nibelung gyűrűje négy műve!

Jönnek a Wagner-napok a Müpában!

Negyedszer rendezik meg a Budapesti Wagner-napokat június 11. és 28. között a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyen ezúttal kétszer, június 11-én, 12-én, 13-án és 14-én, majd 18-án, 19-én, 20-án és 21-én szólal meg A nibelung gyűrűje négy műve- A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried, Az istenek alkonya.

2009.03.31 17:00ma.hu

2009-ben újból beteljesedik egy gigantikus színházi elgondolás: valósággá lesz a Richard Wagner által megálmodott Gesamtkunstwerk, a szerelemről és hatalomról, törpékről, óriásokról és istenekről, hősökről és erős nőkről, az arany átkáról és a világvégéről szóló színház. 

Újra bebizonyosodott: létjogosultsága van a Wagner-napoknak a Művészetek Palotájában, nem kétséges. 

Harmadik éve hallhatjuk a német zeneszerző operáit a csodapalotában, harmadik éve láthatunk egy új, kísérleti jellegű színpadi megközelítést, és az eredmény lehengerlő. A wagneri, sokak szerint hagymázas Gesamtkunstwerk bővült a XX., XXI. századi új ágakkal, ami nemhogy elvonta volna a figyelmet a zenéről, hanem párhuzamba állította a cselekményt, zenét, látványt. Az ünnepi eseménysorozatot az átütő nemzetközi sikert aratott 2006-os Parsifal szcenírozott életre keltése teszi teljessé június 26-án és 28-án. 

Az összesen tíz előadáson az MR Szimfonikusok játszanak Fischer Ádám vezényletével, a Ring rendező-díszlettervezője Hartmut Schörghofer, dramaturgja a nemrég elhunyt Christian Martin Fuchs, koreográfusa Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező pedig Corinna Crome. A Parsifal látványát és koncepcióját Parditka Magdolna valamint Szemerédy Alexandra teremtette meg. 

A tetralógia alkotói, akik ebben az évben a Ring Előestéjét (A Rajna kincsét) és Első napját (A walkürt) jelenítik meg a hangversenyteremben, 2008-ban pedig mind a négy operát színpadra állítják a Művészetek Palotájában, nem interpretálni, hanem a közönségnek elmesélni szándékoznak a germán mitikus hősök történetét. 

Közös utazásra invitálják a publikumot, biztosítva az ehhez szükséges zenei élményt, látványt, hangulatot. A Művészetek Palotája új színnel gyarapítja a nyárelő operakínálatát. Új koncepcióval, új eszközökkel kísérletezve kopogtat az emlékezetes Nibelung-előadásokat őrző szentély kapuján.
 
Forrás: MÜPA

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.