Vendégek a Titanicon!

A 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon két közönségtalálkozó is volt!

A 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál negyedik napján, vasárnap két közönségtalálkozón négy vendéggel is találkozhattak a sajtó képviselői a Felvonó című román film, illetve a Kasztner meggyilkolása című magyar vonatkozású amerikai dokumentumfilm vetítése után.

2009.03.30 20:40ma.hu

A Felvonó című román film - amely egy elhagyatott területen lévő teherliftben rekedt kamaszfiú és -lány klausztrofób kamaradrámája - rendezője, George Dorobantu először arról beszélt műve sajtóvetítése után, hogy a projekt mindössze 200 euróból valósult meg: egyedül a lift padlózatára lerakott linóleumért, a lámpákért és a nyersanyagért fizettek. Dorobantu azt is elmondta, az alkotók közül senki sem végzett semmilyen filmes iskolát, ez a film volt tulajdonképpen az ő iskolájuk.
 
A 75 perces színdarabhoz képest pedig a filmen annyiban változtattak, hogy tíz percnyi plusz anyagot adtak hozzá, ezek főleg különféle vizuális átkötő elemek, illetve a flash-backekhez használt külső felvételek voltak, amelyekkel filmszerűbbé tették az alapanyagot. Sokat változtattak ezenkívül az előadásmódon is, hiszen a két főszerepet a filmváltozatban is az a két fiatal színész játszotta, aki színpadon is, ennek megfelelően nagyon hangosan és nagy gesztusokkal játszottak, amit sokkal visszafogottabbá kellett tenni. 

Következő filmjéről Dorobantu annyit árult el, hogy már elkezdődtek a munkálatai, és egy posztapokaliptikus road-movie-ról van szó. A Kasztner meggyilkolása című dokumentumfilm, Gaylen Ross munkája a magyar zsidó Kasztner Rezsőről szólt, aki a II. világháborúban az ún. Kasztner-vonaton több mint 1600 zsidó honfitársát mentette meg, de mikor később Izraelben telepedett le, kollaboránsként megbélyegezték, mivel az életmentés érdekében nácikkal, köztük például magával Eichmann-nal is kénytelen volt egyezkedni. 

Kasztner egy bírósági tárgyaláson próbálta becsületét megvédeni, majd 1957-ben Tel-Avivban egy fanatikus fiatalember agyonlőtte.

A sajtóvetítést követően Gaylen Ross rendező elmondta, hogy úgy talált rá a témára - amelyről amerikaiként korábban egyáltalán nem hallott -, hogy éppen egy másik filmen dolgozott, amely a svájci bankok és a holokauszt kapcsolatáról szólt, és ekkor említette valaki, hogy a Kasztner-vonat utasa volt. 

Ezután többen figyelmeztették, hogy túlságosan kényes ez a Kasztner-téma, ami csak még inkább felkeltette az érdeklődését. A beszélgetésen jelen volt a film főhősének lánya, Zsuzsi Kasztner is, aki azt mondta: korábban több film is készült már az apjáról, de ő eddig egyikbe sem szólt bele.
 
Amikor Ross filmjét először megnézte, megdöbbent, mert nem ezt várta, de később megnyugodott, mert úgy érezte: a rendezőnek sikerült megmutatnia, milyen nagyszerű ember volt Kasztner Rezső, anélkül, hogy ezt szó szerint kimondaná. 

De megjelent Lőb László is, aki egyike volt az 1944 nyarán Svájcba induló Kasztner-vonat utasainak, és egy Angliában idén novemberben megjelenő könyvet is írt a témáról. 

Lőb véleménye szerint még mindig nagyon sok a dezinformáció, a tudatlanság Kasztner Rezső személyével kapcsolatban, és ezért tartja fontosnak ezt a filmet. Gaylen Ross rendezővel és Zsuzsi Kasztnerrel a Kasztner meggyilkolása március 30-i, 20.30-as vetítését követően az Örökmozgóban a nagyközönség is találkozhat.
 
A Titanicon korábban mások mellett például Gryllus Dorkával vagy Taylan Barman török születésű belga rendezővel vehettünk részt közönségtalálkozón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.