A cseh rajzfilmfigurának kiállítást szentelnek!

A Kisvakond meghódítja Budapestet!

Generációk kedvence, a Kisvakond az egyik "sztárvendég" az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A népszerű cseh rajzfilmfigurának kiállítást szentelnek rajzfilmvetítéssel és gyerekfoglalkozásokkal március 20 és 29. között a Millenárison

2009.03.19 19:00ma.hu

A kisgyerekes családok és a gyermeklelkű felnőttek örömére a Kisvakond és barátai Budapestre költöznek március 20 és 29. között. Zdeněk Miler cseh animációs filmrendező- képzőművésznek a róluk készült rajzfilmsorozat hozta meg a világhírt, amelyből csaknem ötven epizód készült. 

A sorozat érdekessége, hogy a Kisvakond és barátai a filmekben nem beszélnek, csak különböző indulatszavakat és hangokat használnak. Ezekhez a rendező a saját kislányairól, Kateřináról és Barboráról készített hangfelvételeket használta fel. Így született meg a Kisvakond, és a bájos rajzfilmhős mára valóságos kulturális ikonná nőtte ki magát.
 
A Kisvakond kiállítás a család minden tagjának élményt ígér a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában. A felnőttek megnézhetik Zdeněk Miler eredeti képeit, de bemutatják a legkülönfélébb Kisvakondos termékeket is. A kicsiket pedig rajzfilmvetítéssel és gyerekfoglalkozásokkal várják naponta 10 és 18 óra között. A kiállítás és a programok is ingyenesek.
 
A Kisvakond kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál része, amelynek idei vendégországa az Európai Unió soros elnökségét adó Csehország. A három hetes rendezvénysorozatban kiemelt helyet kap a cseh művészet, kultúra és turizmus. 

A Szépművészeti Múzeumban március 20-án nyílik „A nő dicsérete” című tárlat, amelyen Alfons Mucha, a cseh szecesszió legnagyobb mesterének alkotásait lehet látni. A Prágai Rádiózenekar a Művészetek Palotájában, míg az Ensemble Martinu az MTA dísztermében ad komolyzenei hangversenyt. 

A főváros különböző pontjain, például a Millenárison, a Mai Manó Házban, az Artitude és a Nesssim Galériában a kortárs cseh művészettel lehet megismerkedni, míg az Országos Széchenyi Könyvtárban a cseh irodalomból és filmből kaphatnak ízelítőt a látogatók. Azoknak pedig, akik ebben a hangulatban egyszerre szeretnének elmerülni, a „Cseh csillagok a Millenárison” című program a tökéletes választás március 27-28-29-én. 

A Millenáris Fogadó galériáján a cseh ipar zászlóshajóit bemutató kiállítást lehet megnézni, miközben a cseh élelmiszeripari cégek kóstolóval várják az érdeklődőket. Három világhírű és négy kevésbé ismert, kisebb sörgyár is bemutatkozik, és a kedvezményes árú finom sörökhöz klasszikus cseh sörkorcsolyákat kínálnak.
 
A rendezvénysorozat alatt a Czech Tourism idegenforgalmi témájú játékokat szervez értékes díjakkal, és mindhárom estén dzsessz koncertet ad a Jana Koubková Quartett. 

A „Cseh csillagok a Millenárison” című rendezvény ingyenes.
 
További információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján: www.btf.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.