Alföldi Róbert is különleges produkcióval készül!

Modern párbeszéd a Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Hat rendező - Mundruczó Kornél, Kovalik Balázs, Zsótér Sándor, Kerényi Miklós Gábor, Ascher Tamás és Alföldi Róbert - különleges produkcióval készül a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztiválra.

2008.12.08 23:30MTI

- "Mundruczó Kornél néhány évvel ezelőtt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon szép sikerrel vitte színre Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című operáját. Ez indított arra, hogy felkérjem őt Bartók-estünk szcenírozására" - mondta el Zimányi Zsófia a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. 

Mundruczó Kornél hozzátette, hogy ez a produkció hatott az érdeklődésére, ezután készült Johanna című operafilmje. A kékszakállú herceg várát 2009. március 22-én adja elő a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a Müpában, a Kékszakállút Polgár László, Juditot Komlósi Ildikó énekli. Mundruczó Kornél rámutatott: a mű mély elemzése és megértése, valamint az egyszerűség vezeti minden színházi munkáját. Mint megjegyezte, ma még nem oszthat meg tényszerű elképzeléseket, de dolgozik a koncertszerű, szcenírozott előadáson. 

A tavaszi fesztiválnak a Haydn-évhez kapcsolódó számos eseménye közül kiemelkedik két operaelőadás: a Philemon és Baucis, valamint az Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra eredetileg a töredékesen megmaradt Haydn-bábopera, a Philemon és Baucis berlini felújítását szerették volna meghívni, ott is lefutott azonban a darab Konstantia Gourzi görög zeneszerző által kiegészített előadása. 

Mint azt Kovalik Balázs elmondta, ismerte ezt a verziót, és örömmel vállalkozott arra, hogy a mű szellemének, az idő múlásának és az utazás témájának megfelelő helyszínen, a Vasúttörténeti Parkban készítsen új produkciót, magyar énekesekkel. Haydn kevéssé ismert műve, az Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke című opera főszerepeit Kenneth Tarver és Rost Andrea énekli majd a Magyar Állami Operaház és a BTF közös premierjén. Zsótér Sándor, az előadás rendezője felidézte, hogy ez a mű elég sok bosszúságot szerzett Haydnnak, a londoni első próbát ugyanis a hatóság emberei betiltották, a szerző tehát sosem hallhatta alkotását, amelyet végül csak 160 évvel később mutattak be. 

Az opera különlegessége, hogy az ismert történet egyéb feldolgozásaival szemben Orfeusz halálát is megjeleníti.

A szentpétervári Zenés Színház, a BTF és a Budapesti Operettszínház együttműködésében jön létre egy másik ritkaság előadása: március 20-án mutatják be Kálmán Imre A Bajadér című operettjét, amelynek főszerepét Miklósa Erika és Dolhai Attila játssza. 

Kerényi Miklós Gábor igazgató, a darab rendezője elmondta, hogy Yvonne Kálmántól engedélyt kaptak a kusza librettó átdolgozására, ami Szentpéterváron már igazolta elképzelésüket.
 
Ascher Tamás is egy szcenírozott koncertet jegyez a fesztiválon. Régóta szeretné színre vinni William Burroughs, Tom Waits és Robert Wilson The Black Rider című, rendkívül híres darabját, amelynek története 

- "A bűvös vadász című Weber-operán alapul, a beat-nemzedék felfogásában. Három előadást tartanak a Nemzeti Színház felolvasószínházi sorozatában."
- mondta Ascher Tamás, hozzáfűzve: reméli, hogy egyszer a teljes művet is színre viheti. 

Alföldi Róbert Forgách András fordításában Botho Strauss darabját rendezi. A park című színmű egy Szentivánéji álom reminiszcencia, keserédes komédia, amelynek Titániája Nagy Mari, Oberonja pedig László Zsolt lesz. 

A március 20-i premier része a BTF idején zajló Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amely vendégül látja a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll közös előadását is, amelynek egyik "szereplője" Marx A tőke című munkájának első kötete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.