Ízelítő a 15-16. századi Lombardia kultúrájából!

Lombard reneszánsz Szentendrén!

A 2009-es év egyik legfontosabb képzőművészeti eseményének lesz helyszíne Szentendrén a Pest Megyei Ferenczy Múzeum. A kiállításon betekintést nyerhetünk a 15-16. századi Lombardia kultúrájába.

2009.03.03 19:10ma.hu

A kiállítás az olasz Lombardia Bergamo tartománya és Pest megye testvérkapcsolatának eredményeként, a 2008-ban lezajlott Reneszánsz Évtől függetlenül, a tartomány és a megye között létesült kulturális csere-egyezmény keretében valósult meg. 

A koncepció - az európai testvérvárosi  kulturális projektek elvárásainak megfelelően - azt tűzte ki céljául, hogy azokra a lokális értékekre fókuszáljon, melyek szorosan kapcsolódnak Lombardia régió városaihoz, mint Milánó és Cremona, s kiemelten Bergamo város és -tartomány. 

A bergamói Accademia Carrara az észak- itáliai festészet világhírű és egyedülálló gyűjteménye. A szentendrei Ferenczy Múzeumban fél éven keresztül tekinthetik meg a látogatók az olasz intézmény mintegy 56 festményéből nyíló időszaki kiállítását, amely Bergamo tartomány és testvérmegyéje vezetésének, a Pest Megyei Önkormányzat együttműködése keretében valósult meg.

A tárlat a lehető legteljesebb áttekintést kívánja nyújtani a korszakról, a lombardiai művészet központjairól, felvonultatva a legjelentősebb művészeket és illusztrálva az őket foglalkoztató művészi problémákat, hatásokat.
 
A kiállítás anyaga kitűnően példázza, hogy a nemzetközi szinten híressé vált festők mellett számos kiváló kvalitású, de nálunk kevésbé ismert művész is tevékenyen hozzájárult az itáliai reneszánsz - mai napig is - lenyűgöző ethoszához. 

A "Lombard reneszánsz" című kiállításuk segítségével a korabeli műalkotások tükrében egyúttal betekintést nyerhetünk a 15-16. századi Lombardia kultúrájába, amely különleges színt képvisel a reneszánsz Észak-Itáliában. A festményeken láthatók lesznek a mindennapi élet színterei, jellegzetes alakjai, népszerű szentjei. 

Lombard Reneszánsz
Görögkeleti szerb iskola, Ferenczy Károly Múzeum 
2009. február 27. - augusztus 30.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.