Mitológiai barangolás a Szépművészeti Múzeumban!

Izgalmas kiállítás! Gustave Moreau: Mítoszok földje!

A Szépművészeti Múzeum a párizsi Gustave Moreau Múzeummal együttműködésben kiállítást szervez a francia szimbolizmus legkiemelkedőbb festőjének alkotásaiból.

2009.03.03 15:40ma.hu

A kiállítás csak Budapesten, a Szépművészeti Múzeum Pergamon és Ión csarnokaiban lesz látható. Az esemény fontosságát emeli, hogy a közép-európai térségben a művésznek korábban még soha nem volt önálló kiállítása, Németországban és Ausztriában is mindeddig csak más művészek társaságában szerepelt. A modern művészet előfutárának tartott francia szimbolista alkotó, Gustave Moreau alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum február 19-én nyíló kiállítása. 

A Mítoszok földje című tárlat nem csak a hazánkban még kevésbé ismert festő művészetét kívánja a magyar közönséggel megismertetni, hanem Moreau életművének egyfajta újraértelmezésére is vállalkozik. A párizsi Moreau Múzeum együttműködésével megvalósuló, több mint 160 alkotást felvonultató nagyszabású tárlat május 3-ig látható. A Szépművészeti Múzeum kiállításának köszönhetően a térségben első alkalommal ismerheti meg önálló kiállításon Gustave Moreau művészetét a nagyközönség. 

A kiállítás kurátora, dr. Tóth Ferenc a párizsi Gustave Moreau Múzeum gyűjteményéből válogatja ki a a műveket dr. Marie-Cécile Forest, a Gustave Moreau Múzeum igazgatónőjével együttműködésben. A mintegy 120 műből, ezen belül kb. 60 olajfestményből és akvarellből, valamint ugyanennyi rajzból álló válogatás a Moreau festészetében fontos szerepet játszó mitológiai illetve mítikus figurák (Salome, Orpheus, Prométheus, Herkules, Jupiter, Léda, Egyszarvú) köré szerveződik. 

Mindegyik csoportba legalább egy-két, az életműben kiemelkedő fontosságot betöltő és méretében is impozáns főmű kerül, ezekhez kapcsolódó kisebb festményekkel, előkészítő tanulmányokkal, rajzokkal, akvarellekkel.

A Gustave Moreau Múzeum egyedülálló gyűjteményéből összeállított együttest további fontos alkotások egészítenek ki más intézmények tulajdonából: az Orpheusz című olajfestménnyel a párizsi Musée d'Orsay-ból, illetve a Louvre grafikai gyűjteményéből A látomás és a Salome lótuszvirággal című akvarellek. 

Gustave Moreau az 1860-70-es években számos alkalommal keltett feltűnést a Szalon-tárlatokon pompás gazdagsággal ábrázolt, impozáns mitológiai jeleneteivel. A korszak meghatározó alkotásai közül kiállításunkon is látható néhány. Az Orpheusz és a Prométheusz mellett ebben az időszakban kezdte festeni egyik legtitokzatosabb festményét, a Salome táncát megjelenítő sorozat Tetovált Salome alcímet viselő változatát, amelyen azonban még élete utolsó éveiben is lázasan dolgozott. 

Sikereinek csúcsán, 1880-ban Moreau teljesen hátat fordított a közszereplésnek, és műtermi magányába visszahúzódva folytatta kísérleteit. Misztikus hangulatú jelenetei eltűnt civilizációk, ősi mítoszok világát idézik fel, stílusa a romantika érzéki hatású festőiségét követi. E szabad fantáziával megalkotott, erős színvilágú, heves gesztusokkal festett kompozíciók olykor az absztrakció határáig jutottak. Ekkor készült alkotásai rejtve maradtak a külvilág elől, és csak több mint fél évszázaddal a művész halála után fedezte fel őket a szakmai publikum, és ismerte meg a közönség. 

A Szépművészeti Múzeum összeállítása Moreau művészetének a gazdagságát, tematikai sokszínűségét és formai leleményességét a nagy kiállításokon sikerrel szereplő népszerű alkotások mellett későbbi, sokáig rejtve maradt műveinek bemutatásával kívánja érzékeltetni.

A tárlat műveinek kiválasztásában fontos szerepet kapott, hogy hangsúlyozódjon Moreau festészetének újszerűsége, szerepének kiemelése a modern festészeti törekvések előkészítésében, egészen a tiszta absztrakcióig elmenő néhány meglepő darab bemutatásával. Gustave Moreau a francia és a nemzetközi szimbolizmus egyik elindítója, a 19. század végén egy egész festőgeneráció bálványa volt. 

Nagyobb tisztelet övezte, mint az impresszionizmus zászlaja köré csoportosult, később nagy hírnevet kivívó alkotókat vagy az akadémiai tekintélyek bármelyikét. 

Szoros baráti szálak fűzték a kor megújuló irodalmi életének radikális képviselőihez, művei ihletésével született egy sor költői és prózai alkotás, és kortársai róla formázták meg a kor művészének jellegzetes alakját. 

A francia szimbolista festő művészete a 20. század elején és közepén háttérbe szorult, de a művészeti ízlés elmúlt néhány évtizedben bekövetkezett változásainak köszönhetően Gustave Moreau neve és népszerűsége most ismét abban a fényben ragyog, amely saját életében személyét övezte. 

Gustave Moreau: Mítoszok földje
Szépművészeti Múzeum február 19. (csütörtök) - május 3. (vasárnap) 

Forrás: Szépművészeti Múzeum

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.