Jelentős esemény a Csokonai Színházban!

Én, Károli Gáspár- Monodráma ősbemutató Debrecenben!

Tóth-Máthé Miklós monodrámájának ősbemutatója több szempontból jelentős esemény a Csokonai Színházban. Károli Gáspár szerepét Kóti Árpád pályára lépésének 50 éves évfordulóján játssza el, és - a debreceni szerző legnagyobb örömére - darabjának ősbemutatója a Biblia évének alkalmából került a színház műsorára.

2009.03.02 16:00ma.hu

- „Először regényt írtam a bibliafordító prédikátorról „Megszámlálta futásodat" címmel, később abból „emeltem" ki a monodrámát. Mintha maga a hősöm, Károli Gáspár akarta volna így, hogy minden regényes „mellékösvényt" kerülve egyetlen nagy monológban mondhassa el annak a négy esztendőnek a történéseit, amíg élete főművén a teljes Szentírás magyarra fordításán munkálkodott. 

Most már én is úgy érzem, hogy Károli megidézéséhez ez a vallomásos forma a kifejezőbb. A regény távolságtartásával szemben itt módjában áll megosztani velünk a gondolatait, vívódásait, láttatni hitének erejét, hogy ezáltal a ma embere is meggyőződhessen egy korszakos jelentőségű vállalkozás egyedi voltáról."
(Tóth-Máthé Miklós)

Fotó: Máthé András

Tóth-Máthé Miklós: ÉN, KÁROLI GÁSPÁR 
- monodráma - 

Károli Gáspár: Kóti Árpád 

Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Ügyelő-súgó: Kató Anikó 
Zenei munkatárs: Berkesi Sándor 
Tervező: Libor Katalin 
Rendező: Árkosi Árpád 
Bemutató: 2009. február 27. - Horváth Árpád Stúdiószínház 

Forrás: Csokonai Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.