Swing- könnyűvérű pillangók és úrhölgyek!

Hamarosan megjelenik a 90.9 Jazzy legújabb lemeze: Jazzy Swing!

A húszas évek-harmincas évek ... New Orleans-Chicago... füstös lokálok vagy éppen báltermek... könnyűvérű pillangók és úrhölgyek... tükörfényes cipők-keményre vasalt pantallók, szesztilalom és gengszterek... mind-mind a swing születésének tanúi.

2009.02.16 17:20ma.hu

A ragtime-ból és a dixieland-ből indult, de túlnőve azokon meghódította a világot. Swing angolul, és swing magyarul, mert ezt nem kell lefordítani. Swing az érzés, swing a lüktető ritmus, swing a nagyzenekari hangzás, swing a jazz aranykora. 

A húszas évek tánczenéje a jazz máig virágzó része, jókedvünk és mosolygós hangulatunk forrása, olyan zene, amelyre egyszerűen nem tudunk ülve maradni. Ennek a stílusnak egy szeletét kínálja most a 90.9 Jazzy a 'Jazzy Swing' című válogatáson: dalokat az aranykorból, valamint fiatal művészek zseniális kompozícóit. 

Louis Armstrong, Benny Goodman, Artie Shaw, Duke Ellington, Count Basie - őket ismerjük, hallottuk sokszor. De vajon hallották már Gordon Goodwin, Tom Gaebel, vagy Lafayette Harris nevét? Ha nem, itt az ideje, hogy megismerjék őket!
 
A Jazzy Swing lemezen persze nosztalgiázhatnak is: az In The Mood, a Fever, a What A Difference A Day Makes, vagy a Four Brothers visszaröpít az időben, és ki ne emlékezne a Just a Gigolo vagy a Hit the road Jack című örökzöldekre, míg a Sing Sang Sung, az It's A Good life, és a Work Song a XXI. századot képviseli a swing utánozhatatlan hangszerelésével...
 
S hogy mit érez az ember a lemez hallgatása közben? Nos, erre csak egyetlen szóval válaszolhatunk: It's swing...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.