Ambivalens karakterek sorsai körül!

Színházi premier: Harold Pinter: Enyhe fájdalom!

Harold Pinter: Enyhe fájdalom című darabjának bemutatóját láthatta tegnap a közönség az AKKU-ban. Pintert általánosan a brit dráma legkiemelkedőbb alakjának tartják a 20. század második felében, ezt bizonyítja darabjainak folyamatos jelenléte Európa színházainak repertoárján.

2009.02.12 19:00ma.hu
Fotó: Antal Imre

Verőfényes napsütés, szombat – az év leghosszabb napja. Az idősödő házaspár, Flora és Edward kertjében virágzik a lonc és az iszalag. Edward szeme fáj, kissé, egy enyhe fájdalom. 

Harold Pinter 1959-es színdarabja e két emberről szól, illetve a mellettük megjelenő harmadik félről: a hátsó kapu előtt álldogáló Gyufaárusról. Ki ez az idegen öregember? 

A múltból érkezett vagy talán a jövőből? Minek a hírnöke? Ahhoz, hogy a házasok választ kaphassanak kérdéseikre, fel is kell tenniük őket. Így hát házukba invitálják a Gyufaárust, és megkezdődik a kérdezz-felelek, életre-halálra. 

Pinter hosszú pályafutása során 29 színdarabbal, 26 forgatókönyvvel és számos rövid elbeszéléssel, rádiójátékkal, esszével és egy regénnyel gazdagította az angol irodalmat.

Fotó: Antal Imre

Pinter darabjai ambivalens karakterek sorsai körül mozognak, akik verbális és területi dominanciára törekszenek és saját múltjuk megőrzéséért küzdenek. Konfliktusaik a személyes identitás elnyomásáról, a külső hatalmak betöréséről és az ettől való félelemről szólnak. 

Pinter visszavezette a színházat az alapjaihoz: zárt terekkel és kiszámíthatatlan dialógusokkal egymásra utalt emberek küzdelmeit írja le. A cselekmény minimalizálásával a dráma középpontjába a hatalmi harcok és a nyelvi rejtélyek kerülnek. A szereplők tetteit a túlélésért vívott küzdelmük határozza meg. A nyelvet nem csak mint a gondolatok kifejezésének eszközét használják, de fegyverként is. 

A szavak mögött félelem rejtőzik, a csendjük a félelem, a harag és az uralom csöndje, félelem a meghittségtől, a valóságos érzelmek és gondolatok feltárásától. 

Harold Pinter: ENYHE FÁJDALOM 
Fordította: Varannai Aurél 

Edward: Tamási Zoltán 
Flora: Nyakó Júlia 
Gyufaárus: Flórián Antal 

Díszlet-jelmez: Opra Szabó Zsófia 
Dramaturg: Németh Virág 
Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám
Bemutató: 2009. február 11. 19.00
Helyszín: AKKU, VII. Kazinczy u. 21.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.