Napvilágra kerültek az Oscar-jelölések!

13 Oscar-jelölést kapott a Benjamin Button, Heath Ledger posztumusz díjat kaphat!

A Benjamin Button különös élete című film 13 jelölést kapott az Oscar-díjra, ezen belül esélyes lehet a legjobb film, a legjobb színész (Brad Pitt), a legjobb női mellékszereplő (Taraji P. Henson) és a legjobb rendező (David Fincher) díjára.

2009.01.22 18:35MTI

A Brangelina-klánnak becézett Brad Pitt-Angelina Jolie sztárpár addig latolgathatja, melyikük térhet majd haza az aranyozott szobrocskával, hiszen mindketten jelöltek lettek a legjobb színészi, illetve színésznői díjra. Bár az év legnagyobb box-office sikere, a közel egymilliárd dollárt kereső A sötét lovag nyolc nevezést kapott, ezeket Heath Ledger posztumusz legjobb mellékszereplő-jelölésén kívül mind technikai kategóriákban (művészeti rendezés, operatőri munka, vágás, smink, hangvágás, hangkeverés, különleges effektus) érte el.

A Batman-filmben Joker szerepét alakító színész napra egy éve, tavaly január 22-én aludt el örökre véletlen gyógyszer-túladagolás következtében. Posztumusz Oscar-díjat utoljára 1976-ban adott ki az akadémia: Peter Finch kapta a Hálózatban nyújtott játékáért. Előtte ő is elnyerte az Arany Glóbuszt, akárcsak az ausztrál Ledger. A hollywoodi kollégák által nagyra becsült színész mellett Josh Brolin (Milk), Robert Downey jr. (Trópusi vihar), Philip Seymour Hoffman (Kétely) és Michael Shannon (A szabadság útja) a mellékszereplő kategória díjának várományosai.

Az összesítés szerint szintén nyolc jelölést kapott a Milk, a Wall-E hatot gyűjtött be, majd a Kétely, a Frost/Nixon, és A felolvasó következik 5-5 nevezéssel. A szabadság útjai triplázott, A hercegnő, a Frozen River, A Vasember, a Wanted és a The Wrestler pedig duplázott a jelölőlistán.

Az év filmjei közé a bizarr visszafiatalodós Benjamin Button különös élete, az elnökéletrajz Frost/Nixon, a Harvey Milk meleg politikusról szóló Milk, A felolvasó című holokausztdráma és az indiai nyomormese, a Slumdog Millionaire - Gettó milliomos jutott be. Az érdekesség az, hogy ezen filmek rendezői - a címek sorrendjében: David Fincher, Ron Howard, Gus Van Sant, Stephen Daldry és Danny Boyle - mind esélyesek a legjobb rendező díjára. A legjobb színész címét Richard Jenkins (A látogató), Frank Langella (Frost/Nixon), Sean Penn (Milk), Brad Pitt (Benjamin Button) vagy az Arany Glóbuszon már nyertes Mickey Rourke (The Wrestler) kaphatja meg.

A színésznők közül Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Elcserélt életek), Melissa Leo (Frozen River), Meryl Streep (Kétely) és Kate Winslet (A felolvasó) verseng a díjért. A Kétely című drámából két mellékszerepet alakító színésznő is jelölést kapott a kategóriában: Amy Adams és Viola Davis. Penélope Cruz a Vicky Cristina Barcelonával, Taraji P. Henson a Benjamin Buttonnal, Marisa Tomei pedig a The Wrestler című birkózófilmmel nyerhet.

Az eredeti filmzene díjáért a Slumdogot komponáló Arany Glóbuszos A. R. Rahman indiai zeneszerzőnek Alexandre Desplat (Benjamin Button), James Newton Howard (Defiance), Danny Elfman (Milk) és Thomas Newman (Wall-E) muzsikáját kell túlszárnyalnia. A filmszakma képviselői a saját szakmájukon belül jelölhetnek az Oscar-díjra - a színészek színészeket, a vágók vágókat, és így tovább.

Ez alól csupán a legjobb film kategória kivétel, az év legjobb filmjére ugyanis minden akadémikus szavazhat. Az animációs filmek és a legjobb idegen nyelvű filmek jelöléséről viszont válogató bizottságok döntenek, amelyekben többféle filmes szakma képviselteti magát. Animációs jelöltek lettek a Volt című kutyás Disney-film, a DreamWorks stúdió Kung Fu Pandája és az Arany Glóbuszos Wall-E, szintén a Disneytől.

Tavaly egyébként Disney-produkció lett a befutó: az Oscart a L'ecsó című patkányséfes mese vitte haza. Az idegen nyelvű filmek között is akad Arany Glóbusz-díjas: az izraeli Libanoni keringő. A további Oscar-esélyesek: a német Der Baader Meinhof Komplex, a francia Entre les murs, a japán Okuribito és az osztrák Revanche.

Tavaly Ausztria ünnepelt: a Pénzhamisítók kapta az amerikai filmszakma nagy presztízsű elismerését. A kihirdetett jelöltlista hamarosan szavazólapok formájában jut vissza az akadémia tagjaihoz, s az Oscar-díjak odaítéléséről - minden kategóriában - a teljes tagság voksol. A szavazás után február 22-én kéttucatnyi aranyozott Oscar-szobor talál majd gazdára a 81. Oscar-díjkiosztó ceremónián a Beverly Hills-i Kodak Színházban. A show házigazdája a népszerű ausztrál színész, Hugh Jackman (X-Men, Ausztrália) lesz.

A program rendezője idén először Roger Goodman, aki kezdőnek nem nevezhető, hiszen hír- és sportműsoraiért eddig már 25 Emmy-díjat és tucatnyi Emmy-nevezést söpört be. A műsort az ABC tévécsatorna közvetíti, és a szintén újonc Laurence Mark producernek és Bill Condon forgatókönyvíró-executive producernek nagyon össze kell szednie magát, mert tavaly 32 millióval mélypontra süllyedt az amerikai nézettség.

Igaz, hogy a 2008-as Oscar-ceremóniára árnyékot vetett a forgatókönyvírók száznapos sztrájkja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.