Danny Boyle-ra szavaztak a filmkritikusok

Öt díjat zsebelt be az angol kobakból kipattant indiai nyomormese

Danny Boyle indiai nyomormeséje, a Slumdog Millionaire öt díjat gyűjtött be az észak-amerikai elektronikus média filmkritikusainak csütörtök esti díjátadó ceremóniáján Santa Monicában.

2009.01.09 11:05MTI

A Mumbai nyomornegyedében felnőtt árva kamasz karnyújtásnyira kerül egy tévés vetélkedő milliós nyereményétől - Boyle rendező keserédes produkciója tavalyi bemutatója óta a kritika és a közönség kedvence, máris számos elismerést gyűjtött be (köztük a brit független filmdíjat), a hét végi Arany Glóbusz-gálán pedig négy kategóriában válthatja valóra jelölését.


A film hamarosan a hazai mozikban!

"Bámulatos azt látni, hogy mennyire nagylelkűek a filmünkkel" - fogalmazott Boyle a csütörtöki Critics' Choice Awards rendezői díjának átvételekor.

"Maguk tisztára őrültek. Egy kicsit olyanok, mint az indiaiak, akik bolondulnak a moziért. Ha rátalálnak egy filmre, amit szeretnek, akkor maguk aztán tényleg rávetik magukat"
- folytatta a lelkendezést a színfalak mögött is a brit filmes, aki a Mumbaihoz szóló "szerelmes dalnak" nevezte a Slumdogot.

A Chritics' Choice Awards-gálát idén 14. alkalommal rendezte meg az elektronikus média filmkritikusainak szövetsége, amely több mint 200 amerikai és kanadai tévés, rádiós és online kritikust fog össze. A Santa Monica-i Civic Auditoriumban lezajlott ceremónián 17 kategóriában találtak gazdára az ítészek díjai.

Boyle filmje az este folyamán a rendezői elismerésen kívül a forgatókönyvíró Simon Beaufoynak, a főszerepet alakító Dev Patelnek és a zeneszerző A.R. Rahmannak is dicsőséget hozott.

A sötét lovag sem távozott üres kézzel: Christopher Nolan denevérfilmje a legjobb akciómozi és a legjobb mellékszereplő díját kapta.

Utóbbit posztumusz ítélték oda a tavaly januárban elhunyt Heath Ledgernek, aki Batman ellenfelét, Jokert alakította a filmben.

Heath Ledger, utolsó előtti szerepében: "Let's put a smile on that face!"

"Nem venném a bátorságot, hogy a nevében szóljak. Egyedülálló és eredeti volt a hangja" - emlékezett meg Nolan a színészről, és úgy vélte, hogy "a filmművészetben játszott szerepét nagyra kell értékelni".

Sean Penn, aki a meggyilkolt Harvey Milk amerikai meleg politikus életéről szóló Milk dráma főszerepét alakítja, a legjobb színész címét nyerte el, a film szereplőgárdája pedig a legjobb színészcsoportét.

A színésznők közül Kate Winslet A felolvasó című holokausztdrámával érdemelte ki a legjobb női mellékszereplő elismerését, Anne Hathaway (Rachel Gettig Married) és Meryl Streep (Kétely) pedig megosztva lettek a legjobb színésznők.

Az animációs filmek kategóriájában a Wall-E vitte el a trófeát, a komédiák közül pedig a Trópusi vihar.

Richard Gere Tibet-barát filmszínészt, aki a kritikusok Joel Siegel-díját kapta humanitárius tevékenységéért, állva tapsolta meg a díjkiosztó közönsége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.