Ha jó zenére vágyik...

Színvonalas koncertek januárban is a Columbus Jazz Club-ban

Gazdag programok várják januárban is a szórakozni vágyókat a Columbus Jazz Clubban - Fellép Szendőfi Péter saját zenekarával, a Szakcsi Jr. Trió, a Babos Project Special, a Balázs Elemér Quartet, és itt természetesen még nincs vége a sornak.

2009.01.04 19:52ma.hu

Január 17. Fourtunes

Horányi Sándor – gitár Kollmann Gábor - szaxofon Lutz János - nagybőgő Berdisz Tamás – dob

A jellemző hangzás poszt-bop, de egyáltalán nem ragadnak le ebben a kategóriában. A kvartett repertoárját színesítik latin és rock kompozíciók is. A kvartett jellemzője a nagy dinamikai spektrum és a sokszínű interpretáció.

Standardek helyett eredeti anyaggal jelentkeznek, az altszaxofonos Kollmann Gábor és a gitáros Horányi Sándor szerzeményeivel.

Január 18. Fekete-Kovács Kornél Quintet

Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt Oláh Szabolcs – gitár Szakcsi Lakatos Róbert – zongora Hárs Viktor - bőgő Mohay András - dob

A zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész Fekete-Kovács Kornél számtalanszor bizonyította már be, hogy a leginvenciózusabb magyar muzsikusok közé tartozik.

A Modern Art Orchestra alapítójaként kortárs nagyzenekari művek színpadra állítójaként is ismert zenész, kvintettje viszont a mainstream és a populáris jazz közötti arany középutat képviseli.

Január 22. Balázs József Quintet

Balázs József- zongora, billentyűs hangszerek Zana Zoltán-szaxofon Cvikovszki Gábor-trombita Pecek Lakatos Krisztián - nagybőgő

Balázs Elemér-dob Balázs József a fiatal generáció egyik legtehetségesebb zongoristája. Testvére, Balázs Elemér My new way című lemezén mutatkozott be.

A Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Versenyen 2. helyezést ért el, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen pedig a legjobb szólista díját vehette át. A quintet 2 éve alakult, új lemezük nemrég jelent meg az X-Produkció gondozásában (I don’t got you mean), mely saját szerzeményeket tartalmaz.

Január 23. László Attila-Oláh Kálmán Quartet

László Attila – gitár Oláh Kálmán – zongora Lattmann Béla – basszusgitár Mohay András – dob

László Attila, Oláh Kálmán és Lattmann Béla majd húsz éves zenei együttműködésének újabb állomása ez a zenekar, melyhez Mohay András dobos csatlakozott.

A quartet programjában hallhatóak lesznek László Attila és Oláh Kálmán szerzeményei, melyeket erre az estére a levegős, finomabb hangzású repertoárjukból állítottak össze. Műsorukban jazz standardek is szerepelnek, megidézve a modern jazz-kamaramuzsikálást, egyéniségüknek megfelelő színekkel.

Január 24. Lantos Zoltán Mirrorworld

Lantos Zoltán - hegedű Kaltenecker Zsolt – billentyűs hangszerek Barcza Horváth József - nagybőgő Horváth Kornél - ütőhangszerek Dés András – dobok, ütőhangszerek

A Lantos Zoltán Mirrorworld tagjai a kortárs jazz közismert személyiségei Magyarországon. A kvartett zenéjét nehéz lenne bármilyen kategóriához sorolni, bár a hasonló zenei koncepcióval rendelkező együttesek irányvonalát a nemzetközi gyakorlatban world jazz néven ismerik.

Mindenesetre a Mirrorworld muzsikája erősen kötődik a magyar zenei gyökerekhez, de szoros kapcsolatban áll a keleti tradíciókkal, ezen belül elsősorban az indiai klasszikus zenével. Mindezek együttesen formálják a kompozíciók alapanyagát és az improvizációk atmoszféráját.

A kvartett legutóbbi CD-jét kibővült formában vette fel, melyben a basszust Barcza Horváth József, a Drum’n’Bass alapot Dés András adja, a további megújulást Kaltenecker Zsolt hozza az együttes hangzásvilágába.

Január 25. Orosz Zoltán és Barátai

Orosz Zoltán – harmonika Sipeki Zoltán – gitár Lattmann Béla – basszusgitár Horváth Kornél – ütőhangszerek

Horváth Kornél ütőhangszeres művész zenész társai a ma esti koncerten: Orosz Zoltán, a virtuóz harmonikaművész, aki Astor Piazzolla és Richard Galliano szerzeményei mellett a dél-szláv folklór gyöngyszemeiből is bemutatót tart, Lattmann Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, aki ma Magyarország legkiválóbb basszusgitárosai közé tartozik, játéka mindig különleges élmény, és Sipeki Zoltán gitáros és zeneszerző, aki otthonosan mozog különböző zenei stílusokban, s bravúrosan fogja össze a quartet játékát.

Január 29. Koala Fusion

Kováts Gergő - szaxofon, basszus klarinét Pozsár Máté – zongora Tóth Dávid – basszusgitár Ágoston Gábor – dob

A 2006-ban alakult quartett jazz-tanszakos hallgatókból áll. Saját zenei világukat igyekeznek felépíteni, melynek alapja a modern jazz, a kortárs zene és az improvizáció.

Saját darabjaikat adják elő, melyek mindegyike erős zenei koncepciókon alapszik, ugyanakkor nagy szerepet kap a rögtönzés, nem ritkán a kollektív improvizáció.

Január 30. Berki Tamás Band

Berki Tamás - ének Tóth Viktor - szaxofon Mohai Tamás - gitár Horváth ’Plutó’ József - basszusgitár Mohai Győző - dob

Berki Tamás azon kevés jazz-zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával, rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik.

Pályáját a 60-as években kezdte olyan zenészekkel, akiket a magyar jazz élet megalapítóinak is tekinthetünk. Egyedülállósága az énekesek közt vitathatatlan, olyan egyedi és expresszív, hogy nem is nagyon tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. A magyar jazzéletben ő az első énekes, aki magyar szöveggel, saját szerzeményekkel áll elő.

Január 31. Borbély Műhely

Borbély Mihály - szaxofonok, tárogató, furulyák Szabó Dániel - zongora Horváth Balázs - nagybőgő Baló István - dob

A zenekar öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával.

Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak valamint a Kárpát medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.

2004-ben „Az év jazz együttese“ eMeRTon díjat kaptak. Meselia Hill című lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazz lemeze“ díjat. Hazai és európai koncertjeik mellett nagy sikert arattak Mexikóban is.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.