Óriási koncert keretében derült ki!

Grammy: Lil Wayne egy jelöléssel előzi a Coldplayt!

Lil Wayne amerikai rapper nyolcszoros, a brit Coldplay együttes hétszeres jelölt a Grammy-díjakra. Az 51. Grammy-díjkiosztó jelöltjeit közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra jelentették be Los Angelesben a díj történetében először egy óriási koncert keretében.

2008.12.05 19:10ma.hu

A Coldplayt a Viva La Vida című lemezéért jelölték az év felvétele, az év dala és az albuma kategóriában. Utóbbiban versenyben lesz egyebek mellett Lil Wayne The Carter III című korongjával, s jelölték Ne-Yo rapper anyagát is. Az év felvételének nomináltjai között van Robert Plant és Alison Krauss közös dala, és Raising Sand című lemezük a legjobb albumok jelöltjei között is szerepel, akárcsak a Radiohead In Rainbow-ja. 

Többszörös jelölt a fiatalok között Adele, Jazmine Sullivan, a már befutottak közül Leona Lewis, Paul McCartney, Alicia Keys, Bruce Springsteen, a Metallica és Ne-Yo is több helyen esélyes.
 
A popénekesnők között Leona Lewis, Pink és Kate Perry a legismertebb név. A férfiak között a popkategóriában díjesélyes Kid Rock, John Mayer, Paul McCartney. 

A popegyüttesek között a Coldplay, az Eagles, a Maroon 5 versenyez. Az év vokális popalbuma díjra Sheryl Crow, az Eagles, Leona Lewis és James Taylor lemezét nevezték. A legjobb rock szólóteljesítmény díjazottja lehet Paul McCartney, Bruce Springsteen, John Mayer vagy Neil Young albuma, az együttesek között az AC/DC, a Coldplay, az Eagles és a Radiohead esélyes. A legjobb rockdal és rockalbum jelöltje a Coldplay lemeze. 

A legjobb rhythm and blues énekesnők versenyében Alicia Keys, Beyoncé, a férfiak között Ne-Yo, Chris Brown és Usher lehet befutó. A rappereknél Lil Wayne mellett jelölt Jay-Z, Ludacris, Ne-Yo és Lupe Fiasco. A jazz nagyjai között díjat remél Randy Brecker és John McLaughlin. 

Összesen 110 kategóriában hirdettek több mint félezer jelöltet a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között megjelent lemezek alapján. A díjakat 2009. február 8-án adják át. Szerda este a Los Angeles-i koncerten olyan korábbi Grammy-nyertesek léptek színpadra, mint Christina Aguilera, Mariah Carey, Celine Dion, Taylor Swift és B.B. King.
 
A nomináltak teljesen listája megtalálható a Grammy hivatalos honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.