Elhunyt John Michael Hayes forgatókönyvíró!

Meghalt Hitchcock forgatókönyvírója!

A New Hampshire-i Hanoverben, egy öregek otthonában 89 éves korában végelgyengülésben elhunyt John Michael Hayes amerikai forgatókönyvíró, akinek nevéhez több Alfred Hitchcock-klasszikus scriptje is köthető.

2008.11.26 22:24ma.hu

Hayeshez összesen Hitchcock négy filmjének vászonra adaptálása fűződik: különböző szerzők regényei és novellái alapján ő írta az 1954-es, James Stewart és Grace Kelly főszereplésével készült Hátsó ablak, az 1955-ös Fogjunk tolvajt!, a Bajok Harryvel és Az ember, aki túl sokat tudott című (ön)remake forgatókönyvét is. 

Hayes pályáját a rádiónál kezdte, miután katonaként részt vett a II. világháborúban. Egyik első filmje az 1953-as Thunder Bay, amit Anthony Mann rendezett meg James Stewart főszereplésével. A filmes a nyolcvanas-kilencvenes években tévéfilmek írásával kezdett foglalkozni és tanításba fogott a Dartmouth Főiskolán New Hampshire-ben. 

Az írót két alkalommal is jelölték a legjobb forgatókönyvírónak járó Oscar-díjra: 1955-ben a Hátsó ablak, 1958-ban pedig a Peyton Place című munkájáért. További filmjei: Házasságszerző (Anthony Perkinsszel és Shirley MacLaine-nel), Modern kaméliás hölgy (Elizabeth Taylorral), A gyerekek órája/Végzetes rágalom (Audrey Hepburnnel és Shirley MacLaine-nel), Nevada Smith (Steve McQueennel és Karl Maldennel), Vasakarat (utolsó munkája, Kevin Spacey-vel a főszerepben) stb. 

John Michael Hayest két lánya, Rochelle Hayes és Meredyth Hayes Badreau, két fia, Garrett Michael és Corey és négy unokája gyászolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.