Film

Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon

Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon, amely vasárnap ért véget a díjazott filmek vetítésével.

2016.10.17 02:30MTI

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál hivatalos programja a Szolnoki Galériában szombat este rendezett díjátadóval véget ért, ahol az idén 70 éves Rófusz Ferenc és Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja életműdíjat vehetett át - közölték az MTI-vel a szervezők.

Az elmúlt négy napban három földrész 18 országából érkezett 61 versenyfilmet vetítettek le a fesztiválnak otthont adó Tisza moziban. A zsűri négy kategóriában díjazta a legjobb filmeket, hat alkotót pedig elismerő oklevélben részesített. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjat ajánlott fel.

A Lajta Gábor, Jelenczki István és Medveczky Balázs alkotta zsűri a Képzőművészeti film kategória díját Dala Istvánnak ítélte a Szobor születik. Bronzba öntött történelem című 52 perces filmjéért. Az alkotás Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond szobrász munkáját követi, akik újra elkészítették a Parlament déli kapuja előtt azóta felállított, gróf Andrássy Gyula miniszterelnököt ábrázoló monumentális lovasszobrot. Az elismeréssel járó félmillió forintot, hasonlóan a mustra többi díjához, a Médiatanács ajánlotta fel.

Az animációs filmek díját a zsűri megosztotta Frédéric Even és Louise Mercadier Metamorphosis című filmje és Orosz István a Rajzoló című alkotása között. A francia művészek első animációs filmje egy férfiről szól, aki a reggeli ébredés után úgy érzi, megváltozott és nem képes együtt élni a többiekkel. A Kossuth-díjas Orosz István 6 perces filmje pedig a labirintus mitológiáját dolgozza fel. A megosztott díjjal 250-250 ezer forint jár.

A kísérleti film kategória díját a 250 ezer forint pénzjutalommal Mohi Sándor kapta A rózsa üzenete című 14 perces művéért. A képzőművészeti portréfilm kategória elismerését az amerikai Marcie Begleiter munkájának, az Eva Hesse - Tracing the Rope című egészestés filmnek ítélte oda a zsűri.

A filmfesztivál kiemelt támogatója, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját és a vele járó 300 ezer forintot Tóth Péter Pál Az üvegfestő - Róth Miksa művészete című filmje kapta.

Oklevéllel jutalmazta a zsűri az orosz Alekszandra Averjanovának A perem és A szürke árnyalatai című filmjeit, továbbá Cakó Ferencet a Dózsa 1514 című filmjéért, Jankovics Marcellt az Arcmás című filmjéért, Medgyesi Gabriellát A mítoszteremtő ember - Samu Géza című filmjéért, Ulrich Gábort a Balansz és a Fából faragott királyfi című filmjeiért és Zajti Gábort a Székfaragás az Érmelléken című filmjéért.

Szolnokon 1969 óta rendeznek képzőművészeti filmfesztivált. A rendszerváltásig hat alkalommal szervezték meg, majd 1993-ban indították el újra. 1998 óta kétévente jelentkezik a mustra, amelynek mezőnye 2000-től nemzetközivé szélesedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.