Programajánló

Infrastruktúrától a kultúráig - Beszélgetés Katona Kálmán volt közlekedési és hírközlési miniszterrel

Amikor az ember születésnapra kap meghívót, az az első gondolata, vajon miért is lesz az jó neki, ha elmegy? Pláne, ha egy első születésnapos az ünnepelt! Katona Kálmán galériája hétfőn este gyorsan választ adott erre a kérdésre.

2016.06.04 18:06ma.hu

Emlékezetesen nagyszabású ünnepség volt már maga a Hermina Galéria megszületése is, így várható volt, hogy az első szülinap sem lesz akármilyen. És valóban nem volt akármilyen! Sőt. Minden képzeletet felülmúlt ez az este. Ünnep volt a javából, lélekemelő és előre mutató. Volt itt minden: performance-ok, mini-koncertek, work-shop, interaktív művészet, izgalmas témák megjelenése egy-egy kiállított tárgyon, festményeken, digitális alkotásokon keresztül.

ma.hu

A ZENEKÉP csoport tagjai közül Balogh Máté, Bolcsó Bálint, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Muntag Lőrinc, Rubik Ernő Zoltán, Sándor László, Szigeti Máté és Tornyai Péter zeneszerzők, a képzőművészek közül Ádám Zsófia, antalaci, Csábi Ádám, Lakatos Áron, Miklós Szilárd, Nagy Zsófia, Nádas Eszter, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Sztruhár Zsuzsa, Tillmann Hanna munkáit láthatjuk egész hónapban.

S hogy mi történt az elmúlt egy évben, az elmúlt 10 évben, vagy, hogy mi várható a foci EB-n, arról a galéria tulajdonosával, az egykori közlekedési-és hírközlési miniszterrel, Katona Kálmánnal beszélgettünk a születésnapon.

ma.hu: Miniszteri tevékenységének egyik alapgondolata az infrastruktúra fejlesztése volt. Építtetett, terveztetett, fejlesztett, szépíttetett. Most azonban egészen más területen tevékenykedik. Miért fordul egy közlekedési miniszter a kultúra felé?

Katona Kálmán: Mindig a művészetek iránt érdeklődő voltam, jártam hangversenyekre, kiállításokra. Amikor olyan pozícióban voltam, hogy volt rá lehetőségem támogattam zenei együtteseket, kiállításokat, fesztiválokat. Ezeket a támogatások az cégek pénzéből történtek. Mivel az állam gyakorlatilag kiszállta a kortárs művészetek támogatásából, ezért alapítottam a Hermina Galéria alapítványt, aminek a küldetése a fiatal zeneszerzők és képzőművészek helyzetbe hozása, a Zene-Kép műhely létrehozása. Ezt az alapítványt egy éve én finanszírozom, de az elért eredmények alapján bízom abban, hogy lesznek külső támogatóink is.


ma.hu: Hogyan foglalná össze életének elmúlt egy esztendejét?

Katona Kálmán:  Egy-két pályázatírásban való közreműködés és a Hermina Galéria töltötte ki az elmúlt évemet.


ma.hu: Miként látja a kultúra helyzetét a mai Magyarországon?

Katona Kálmán: A kultúra, köztük a kortárs művészetek méltatlanul kevés állami támogatásban részesülnek, a fiatal művészek helyzete kilátástalan. A kulturális sajtó és a független művészeti műhelyek működése az ellehetetlenülés határán mozog.

ma.hu: Milyen tervei vannak a továbbiakban úgy az infrastruktúra, mint a Hermina Galéria terén?

Katona Kálmán: Abban a kevés pályázatban igyekszem közreműködni, amelyek megújuló energiával vagy innovációval foglalkoznak. A Hermina Galéria fiatal alkotóinak az alapítvány segítségével biztosítjuk a független, korlátok nélküli alkotás lehetőségét.


ma.hu: Foglalkozik-e a magyar futballal? Mit gondol, továbbjut-e a magyar válogatott a csoportjából az EB-n?

Katona Kálmán: A futball nemzeti üggyé pumpálása nekem nagyon nem tetszik, különösen nem az én adóforintjaimból, nálunk boldogabb országok a futballt üzleti alapon működtetik.
A kibővített létszámú EB re kijutást nem sokra értékelem, a csapat tovább jutását a csoda kategóriájába sorolnám.

A kiállítás egész júniusban látható, előzetes időpont-egyeztetés (06-30/557-6464) szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.