Programajánló

Fiatal képzőművészeket és zeneszerzőket hoz össze a Hermina Galéria első kiállítása

Fiatal kortárs képzőművészeket és zeneszerzőket hoz össze az újonnan alapított zuglói Hermina Galéria első kiállítása.

2015.05.27 05:30MTI

A Zenekép című tárlaton látható és hallható művek az ismétlés, hasonlóság fogalmait járják körül. A témára minden felkért alkotó két művet - miniatűrt - készített: a zeneszerzők egy perc körüli időtartam alatt előadható kompozíciókat, a képzőművészek 10-szer 10 centiméter körüli képeket, például fotót, akvarellt, kollázst, grafikát, festett vagy hímzett vásznat - magyarázta az MTI-nek Sztipán Orsolya galériavezető.

A 12 fiatal képzőművészt és a 10 zeneszerzőt a galéria művészeti vezetői, Balogh Máté zeneszerző és Peternák Anna festőművész kérte föl, emellett ők maguk is saját művekkel járulnak hozzá a kiállításhoz.

A komponisták közül Bolcsó Bálint, Futó Balázs, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Muntag Lőrinc, Rubik Ernő Zoltán, Sándor László, Szigeti Máté és Tornyai Péter, a képzőművészek közül Ádám Zsófia, antalaci, Bereczki Kata, Csábi Ádám, Gosztola Kitti, Lakatos Áron, Pap Emese, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Tillmann Hanna, Tranker Kata és Varga-Nádas Eszter kapott felkérést.

A május 27-i kiállításmegnyitón, amely egyúttal a galéria megnyitása is lesz, egy kamaraformáció mutatja be a zenei miniatűröket, melyeket a későbbiekben - a kiállítás július 26-i zárásáig - felvételről hallhatnak majd a látogatók.

Sztipán Orsolya elmondása szerint szeretnének fórumot biztosítani a képző- és zeneművészek találkozásának, együttműködésének, így a tervek szerint újabb "crossover-tárlatokkal" jelentkeznek a következő hónapokban a most felkért művészekkel és másokkal is. A Zenekép így tulajdonképpen egy kiállítássorozat lesz - jegyezte meg, hozzátéve, hogy hagyományos képzőművészeti tárlatoknak is helyet adnak majd.

A Katona Kálmán volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter által alapított galéria megnyitóján köszöntőt mond Fehér László Kossuth-díjas festőművész és Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző; a kiállítást Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nyitja meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.