Egyhangúlag határoztak

Budapesten tartják jövőre az Opera Európa őszi konferenciáját

Budapesten, a Magyar Állami Operaházban (MÁO) rendezik meg a 107 tagot számláló Opera Európa nemzetközi szervezet jövő évi őszi konferenciáját - jelentette be Nicholas Payne, a szervezet igazgatója és Vass Lajos, a MÁO főigazgatója szerdán a magyar fővárosban.

2008.11.05 19:45MTI

Nicholas Payne fölidézte: a szeptemberi oslói konferencián az elnökség egyhangúlag határozott arról, hogy 2009-ben Barcelona után a 125 éves Magyar Állami Operaházban tartják tanácskozásukat október 16. és 19. között.

A brüsszeli székhelyű szervezet évente kétszer tart operaigazgatók, műszaki vezetők, és az operafinanszírozásban dolgozó szakemberek számára konferenciát a szakma időszerű kérdéseiről.

Nicholas Payne elmondta, öt évvel ezelőtt a nemzetközi szervezetnek még csupán 38 tagja volt, és ezek úgynevezett nyugat-európai házak voltak. Hangsúlyozta: számára a legnagyobb élmény az volt, hogy a közép- és kelet-európai országok csatlakozása révén kitágult a szervezet horizontja.

Megjegyezte: japán intézmények is társultak hozzájuk, mivel az ázsiai szigetország jelentős házai is az európai - vagyis a vegyes, állami támogatást és egyéb forrásokat is felhasználó finanszírozási - modellt kívánják követni a kizárólag magán forrásokból működő amerikai modellel szemben.

Nicholas Payne úgy vélte: a jelenlegi gazdasági, pénzügyi válság erre az európai modellre is veszélyt jelent. Erről kell komolyan és józanul együtt gondolkodni, miként lehet például a kultúra, az opera- és balettjátszás finanszírozásának európai rendjét "megmenteni" a jövő számára - vetette fel a szervezet igazgatója.

Vass Lajos főigazgató hozzáfűzte: decemberre meghívja a visegrádi négyek operaigazgatóit, hogy együtt vitassák meg, milyen kérdéseket boncolgassanak Budapesten.

Javaslatai között említette annak vizsgálatát, hogy a stagione és a repertoár játékrend, illetve a kettő valamiféle kombinációja milyen előnyökkel szolgál, mi módon lehet előmozdítani énekesek és karmesterek, díszletek és produkciók cseréjét.

Mint kiemelte, a Magyar Állami Operaház megnyitásának 125. évfordulója esztendejében nagy jelentősége van annak, hogy a nemzetközi szervezet mintegy 200 képviselőjét láthatja vendégül, teret adhat szakmai párbeszédüknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.