Nyolcvanöt éves volt a Kossuth-díjas művész

Elhunyt Sándor Judit operaénekes

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Sándor Judit, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas magánénekese - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens az MTI-vel.

2008.10.24 16:05MTI

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Sándor Judit, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas magánénekese - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens az MTI-vel. A dalszínház örökös tagját és mesterművészét péntekre virradóra érte a halál.

Sándor Juditot az Operaház saját halottjának tekinti, búcsúztatásának időpontját később közlik. Debussy: Pelléas és Mélisande című zenedrámájának legendás női címszereplője 1948-ban lépett először a Magyar Állami Operaház színpadára.

Operaházi tagságának 60. évfordulója egybe esett 85. születésnapjával, október 10-ével, de a ház köszöntését már betegágyánál fogadta.

A Durigo Ilona, Walter Margit és Molnár Imre növendékeként végzett zeneakadémista Csajkovszkij Orleans-i szűz című művének egy áriájával mutatkozott be Tóth Aladár és Otto Klemperer előtt.

Ezután szerződtették és tűzték ki a Figaro házassága Cherubino szerepére. Zeneakadémiai tanulmányaival párhuzamosan a Pázmány Péter Tudományegyetemre járt, művészettörténet szakra.

Az irodalom, a költészet, például Szabó Lőrinc, valamint férje, Hárs Ernő költészete inspirálta művészi szellemét. Pályáján egyformán fontos szerep jutott a dal- és az operaéneklésnek. Kodály Zoltán művei mellett Schubert- és Brahms-dalok, jelentős oratórium szólamok hiteles megszólaltatója volt.

Első operaszerepét főiskolásként az András Béla vezette Vígopera produkciójában játszotta. A Zeneakadémia kistermében a korai Mozart-opera, a Bastien és Bastienne fiúszerepét énekelte. ű

Mozart alakjai végigkísérték pályáját: volt Cherubino, Dorabella, Donna Elvira, Grófné. Énekelt drámai szerepeket is, például Beethoven Fideliójában Leonórát.

Pályájának tanulságait, énekesi hitvallását A zene zarándokútján című, 2004-ben megjelent könyvében adta közre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.