Kovalik Balázs rendezése megosztja a közönséget!

Két táborban az Operaház közönsége?

Mindennél egyértelműbben osztotta meg az Operaház vasárnapi premierközönségét Kovalik Balázs rendezése Beethoven Fideliójából. Ordító bravózástól és füttyögéstől, fújjolástól volt hangos a dalszínház.

Képek a rendkívüli előadásból! képgaléria

2008.10.06 16:10ma.hu

A Magyar Állami Operaház ünnepi szezonját, a 125. évadot kezdi, megújult művészeti vezetéssel. Vass Lajos főigazgató munkáját Fischer Ádám mint főzeneigazgató és Kovalik Balázs mint művészeti igazgató segíti, az általuk közösen fémjelzett első szezon kiemelkedő eseménye a vasárnapi Fidelio-bemutató, már csak azért is, mert a darabbal nem egy esetben nyitottak már operaházat a világban. 

S noha a budapesti dalszínházat megnyitni nem kell, valamifajta újításra tömegek számítanak a műfaj rajongói közül. 

Mások azonban méretes nyaklevest kaptak, ha arra számítottak, hogy Kovalik konvencionális elképzelés szerint mutatja be a Fideliót.

A színpadon láthatott a közönség vasalót, szivárványszínű zászlót felirattal, szennyestartót, Martens-bakancsot, néma prózai színészt, és egy erős Guantanamo-párhuzamot. 

Aki ezek mögött nem talál koncepciót, gondolatot, üzenetet, vagy csak nem hallja meg a zenét, és az Operaházban először vezénylő Fischer Ádám zsenijét az fújjol a tapsrendben, akik viszont már a karigazgatót is kifütyülték lehet, hogy eleve csak fütyülni jöttek

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.