Programajánló

A mosásról és a vasalásról nyílt kiállítás Kaposváron

A szervezők fontosnak tartották, hogy ne csak a témához kapcsolódó eszközöket mutassanak az érdeklődőknek, hanem megértessék velük a kémiai, biológiai folyamatokat is, és kitérjenek a környezetvédelemre.

2016.04.14 18:52MTI

A paraszti háztartásban alkalmazott mosási és vasalási eszközöket, anyagokat, technikákat mutatja be a Rippl-Rónai Múzeum legújabb kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg Kaposváron.

A látogatók az intézmény Fő utcai épületében elsősorban 19-20. századi használati tárgyakon, régi fotókon, valamint interaktív eszközökön keresztül augusztus 18-ig ismerkedhetnek a mosással és a vasalással - mondta Pisztora Zsófia kurátor az MTI érdeklődésére.

Kiemelte, hogy anyagát tekintve a Rippl-Rónai Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményéből válogatott tárgyak között sulykolók, vízhordó rudak, mángorlók, mosóteknők éppúgy találhatók, mint különböző vasalók vagy mosószappanok.

A Juhász Katalin néprajzkutató lektorálásával berendezett kiállítás bemutatja a fahamuval történő mosást és annak öblítő fázisát, a sulykolást, a mosóteknőben mosószappannal történő mosást, de kitér a szappanfőzésre, az első mosógépek megjelenésére, és a simító eljárásokra is - jegyezte meg.

Pisztora Zsófia elmondta: fontosnak tartották, hogy ne csak a témához kapcsolódó eszközöket mutassanak az érdeklődőknek, hanem megértessék velük a kémiai, biológiai folyamatokat is, és kitérjenek a környezetvédelemre.

Bemutatjuk a mosáshoz, tisztításhoz ma is használható anyagokat, például a vadgesztenyét, a szódabikarbónát, eláruljuk a fahamuból készíthető környezetbarát mosógél receptjét - tette hozzá.

A kurátor a kiállítás születésének körülményeiről elmondta: olyan időszaki tárlatban gondolkodtak, amely a mindennapokba enged betekintést, illetve a mindennapokban korábban használt technikákat próbálja meg átmenteni, megőrizni a mai kor számára és felhívja a figyelmet a mosáshoz használható, modern eszközökkel is kompatibilis anyagokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.