100 szoba - 100 makett

Pályázati makettek találkozója Budapesten

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) "100 szoba - 100 makett" címmel rendezi meg 2008. november 7-9-ig az I. Nemzetközi Építészeti Makett Fesztivált, amelyen elismert és feltörekvő építészek és tervezők mutathatják be hazai és nemzetközi pályázatokra készített építészeti makettjeiket mind a szakma képviselőnek, mind a kortárs építészet iránt érdeklődő, szakmán kívüli közönségnek.

2008.11.03 20:29ma.hu

A fesztivál további programjai keretében olyan világhírű építészek előadásaira számíthatunk a Városháza dísztermében, mint Tobias Wallisser, a 3xn tervezőiroda építésze Németországból, Stefania Manna, a római Ianplus tervezőiroda képviselője és a Japánból érkező Makoto Sei Watanabe. 

A fesztivál hiánypótló alkalmat kíván teremteni a fiatal, friss ötleteket felvonultató építészeknek arra, hogy nemzetközi szinten is megismerkedjenek esetleges jövőbeni társgondolkodókkal. Az esemény kapcsán várhatóan lendületet kap az a – leginkább, de nem kizárólagosan – közép kelet-európai kortárs építészeti hálózat, amelyben a sokszor csak elméleti szintig jutó nemzetközi együttműködések ténylegesen is megvalósulhatnak. 

A külföldi építészirodák ilyen nagyszámú jelenléte fővárosunkban ráadásul pezsdítőleg hat majd a szakma hazai képviselőire is, közvetve adva lendületet a város modern, nemzetközi színvonalú építészeti fejlődésének.
 
A szimpóziummal egybekötött fesztiválnak hagyományteremtő szerepet szánunk, így a nemzetközi spektrumot a jövőben is szem előtt tartva rendszeresen tervezünk életre hívni olyan találkozókat, amelyek a mostani, pályázati kritériumhoz hasonlóan mindig adott tematika köré rendeződnek majd. A most debütáló fesztiválsorozat első alkalmával száz magyar és külföldi építésziroda száz különböző, pályázatra készített épület-makettjét állítjuk ki Közép-Európa jelenlegi legnagyobb építészeti központjában, több mint ötezer négyzetméteren. A résztvevőktől ezúttal olyan anyagokat várunk, amelyekkel az adott tervezőiroda minden szempontból leginkább azonosul, olyan igazi építészeti modellek, amelyek látni engedik az alkotói csapat építészeti gondolkodásának sajátosságait.” – mondta Finta Sándor, a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány, kuratóriumi elnöke.

A rendezvény fogadtatása nem csupán azért ígérkezik különösen sikeresnek, mert a makett, mint műfaj expresszív, látványos és közérthető módon viheti nagyközönség elé az építészetet, hanem a tervezői véleménynyilvánítás szinte egyedülálló megnyilvánulási lehetősége miatt is. 

Ezek a modellek ugyanis a pályázat műfajából adódóan az építészeti gondolkodás talán legradikálisabb megnyilvánulás formái, hiszen tisztán építészeti álláspontot képviselnek. A kétnapos rendezvény keretei között a „sztárépítész” előadásokon túl a kiállítók előadásait is meghallgathatják az érdeklődők, valamint több olyan programon is részt vehetnek, amelyek alternatív módon engednek betekintést a budapesti építészet világába. 

Ezek egyike a KÉK által már több alkalommal, nagy sikerrel megvalósított városi séták beillesztése a szakmai programok közé, testközelből bemutatva Budapest szemünk előtt zajló, részleteiben sokszor mégis ismeretlen átváltozási folyamatának néhány pillanatképét, valamint a kapcsolatépítésnek helyet biztosító napvégi multimédiás záróbuli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.