A könyv békés hadüzenet - az igazi értékekért

Vujity Tvrtko hétköznapi hősei példaképek az ország számára

Megtudni, hogyan alakult később egy igaz történet szereplőjének sorsa, miután már becsuktuk a könyvet - nem mindig kellemes dolog. Vujity Tvrtko vállalta a kockázatot. Utánajárt, mi történt hőseivel, mióta nem hallott róluk. Volt, akiben csalódott, s természetesen olyan is, akire nagyon büszke...

2008.10.31 12:30Búcsú Adrienn - ma.hu

A Pulitzer-Emlékdíjas riporter legkedvesebb történeteinek második nagy gyűjteményét adta ki, melyből kiderül az is, hogyan alakult a felemelő, vagy éppen megrendítő történetek szereplőinek sorsa.

Aki korábban is olvasott vagy hallott már a népszerű televíziós riporter- és író hőseiről, annak ismerősen csenghet Stréhli Ildikó, a "bobhercegnő" neve, aki kétszer küzdötte le a rákot, és kijutott Salt Lake City-be, az olimpiára a női bobcsapat kapitányaként.

Emlékezhet arra, milyen viszontagságok után sikerült Tvrtkónak eljuttatnia az első hazai Megasztár-széria énekesnőjét, Kandech Evelyne-t Sierra Leonéban élő édesapjához, akivel a lány soha sem találkozhatott.

Megindíthatta a magyar ápolónő, Kiss Gézáné Magdika és albán "kisfia", Méli különös története, akiket a történelem sodort egymás mellé - majd több, mint negyven éven át nem találkozhattak...

Felidézheti, milyen elképesztő történeteket meséltek a mai Ukrajnában levő kis falu, Szelmenc idős lakói, akiknek települését Trianon után egyszerűen kettévágták a főutca közepén.

Egyik oldal Csehszlovákiába, a másik Szovjetúnióba szakadt: a családtagok, ha a falu két végén rekedtek az embertelen intézkedéskor, csupán évtizedek múltán ölelhették meg újra egymást. Ha megérték. A határ átlépése korántsem volt egyszerű, ha pedig engedély nélkül próbálkoztak, könnyen golyót kaphattak a hátukba...

Aki még nem találkozott e hétköznapi szereplők egyáltalán nem mindennapi történeteivel - sokan közülük egy év alatt olyan megpróbáltatásokon mentek keresztül, amilyenekkel más egész életében sem találkozik - most megismerkedhet velük, s azt is megtudhatja: hogyan élnek ma, több évvel történetük megírása után. Sajnos, van, aki erről már nem tud beszámolni...

Vujity Tvrtko, aki energiát és időt sosem sajnálva, nem mindennapi bátorsággal indult el többször is a világ legveszélyesebb, legeldugottabb helyeire, hogy az ott élőkről és igen sokszor emberhez méltatlan körülményeikről beszámoljon; vagy megismerjen és bemutasson valakit, akinek kitartása, küzdelme példa lehet valamennyiünk számára, most újra csokorba gyűjtötte azoknak az embereknek történeit, melyekről úgy érzi: érdemes megismerkedni velük.

Azért mert ismét belevágni a - méreteit tekintve is vaskos - könyv kiadásába, mert két évvel ezelőtti, hasonlóan korábbi történeteit egybefűző kötetének (Pokoli történetek...és ami azóta történt) sikere felülmúlta a várakozásokat.

Karácsonyi ajándéknak szánja az október végén, a budapesti Alexandra könyvesházban bemutatott Angyali történetek...és ami azóta történt című könyvet, s próbálja mindenhová eljuttatni üzenetét; hiszen ez nemcsak egy könyv, egy film vagy egy színdarab, hanem hétköznapi hősök saját világa - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.