Meghalt Dina Cocea!

A román színház királynője búcsút vett!

Nem sokkal kilencvenhatodik születésnapja előtt szívrohamban elhunyt a román színjátszás nagyasszonya, Dina Cocea, akit a román teátrum királynőjének is neveztek.

2008.10.30 15:15MTI

Dina Cocea művészcsaládban, egy író és egy színésznő lányaként született 1912. november 27-én, Bukarestben. Párizsban tanult színészetet, majd 1934-ben francia színpadon debütált. 

Egy évvel később visszatért Bukarestbe, ahol először 1935. január 17-én lépett színpadra. Ötven éven át játszott, közel száz szerepet alakított pályája során. Színházi játéka mellett tucatnyi filmben szerepelt, és egy ideig Romániát képviselte az UNESCO-ban. 

Nemcsak játszott, esszéket, publicisztikát és drámatörténeti kritikákat is írt, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktora címével is kitüntették. 

Szépsége, tehetsége és méltóságteljes megjelenése tette őt a román színház királynőjévé - mondta róla egyik pályatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.