Illegális bevándorlás

Aj Vej-vejt a vízbe fulladt szír kisfiú pózában fotózták

A Twitteren sokan úgy vélekedtek, hogy "erős" fotó, mások azonban "hátborzongató" ötletnek tartották.

2016.02.01 15:12MTI
Screenshot

A menekültválság egyik szimbólumává vált fotót felidézve Aj Vej-vej máskéntgondolkodó kínai művész egy olyan képet posztolt magáról Twitterén, amely a tengerbe fulladt szír kisfiú pózában ábrázolja - írta hétfőn a BBC News.

A kínai művész és aktivista a menekülés közben vízbe fulladt kisfiú, Aylan Kurdi fotóját felidéző kép modellje lett. Kurdi testét tavaly a török partoknál találták meg. Családjával csónakon kelt útra, de a kisfiú a tengerbe fulladt. A gyerek tragikus sorsa éles hangú vitát váltott ki a menekültek helyzetével kapcsolatban.

Aj Vej-vej Leszbosz szigetén, a tengerpart köveire feküdt le abban a pózban, ahogy a gyermeket annak idején megtalálták. A fotót Rohit Csavla indiai fotóművész készítette. A fekete-fehér kép a Washington Post szerint egy kiállításon fog szerepelni az Indiai Művészeti Vásáron.

A Twitteren sokan úgy vélekedtek, hogy "erős" fotó, mások azonban "hátborzongató" ötletnek tartották.

A kínai alkotó januárban nyitott műtermet Leszboszon, hogy művészi eszközökkel hívja fel a figyelmet a menekültek problémájára. Műhelyében kínai és német tanítványai dolgoznak majd számos olyan projekten, amelyek a menekülthelyzetre reagálnak.

Leszbosz a migránsok és menekültek egyik fő célpontja, ahol szeretnének belépni az Európai Unió területére.

Aj Vej-vej a napokban bezáratta dániai kiállításait, mert a dán parlament megszavazta, hogy az országba érkező menedékkérőktől elhelyezésük és ellátásuk fejében elvegyék értékeik egy részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.