Programajánló

Visszakapta útlevelét Aj Vej-vej kínai képzőművész

Négy év után visszakapta útlevelét Aj Vej-vej világhírű, rendszerkritikus kínai avantgárd művész, akit még 2011 áprilisában vettek őrizetbe gazdasági bűncselekményekre hivatkozva a pekingi repülőtéren, kezében az úti okmányaival. Épp Hongkongba készült.

2015.07.24 06:29MTI

A számos nemzetközi díjjal kitüntetett kortárs képzőművész szerdán kapta a hívást a rendőrségtől, és már ismét nála az útlevele - számoltak be hírügynökségi jelentések. Ő maga azt nyilatkozta, hogy az okmány átvételekor nem kapott semmiféle figyelmeztetést, immár legálisan elhagyhatja az országot. Mint fogalmazott, nincs kétsége afelől, hogy vissza is engedik.

Az 58 éves Ajt az elmúlt években többször is hívták Németországba, az Egyesült Államokba és Angliába kiállításainak megnyitóira, sőt volt, ahol oktatási lehetőséget is ajánlottak a számára, de a kínai hatóságok nem engedték, hogy elhagyja a fővárost. Aj egyébként 1981-től több mint tíz éven át élt az Egyesült Államokban, főleg New Yorkban.

Szerdán arról beszélt, hogy először Németországba szeretne utazni, ahol egészségügyi vizsgálatokat végeztetne és meglátogatná a fiát is, aki csaknem egy éve Berlinben tanul.

A rendszert a múltban gyakran fennhangon bíráló Aj Vej-vej ellen 2011-ben indult eljárás, majd a bíróság az általa alapított cégnél bizonyított adócsalás miatt több mint 2 millió dollár értékű bírságra ítélte. Fellebbezését 2012-ben elutasították és Fake Cultural Development nevű vállalkozásának adóhátralékát utólag be kellett fizetnie. Nagy részét adományokból teljesítette.

A művész azóta is többször hallatott magáról, nemcsak Twitter-üzeneteiben, de Kínában könyve is jelent meg, életéről több filmet forgattak, ő maga bezártságáról egy videoklipet készített és egy heavy metál albumot is kiadott. Mindeközben további nemzetközi díjakban részesült, amelyeket csak videoüzenetben köszönhetett meg. Az ilyen alkalmakat is mindig megragadta, hogy kiálljon a művészet és a szólás szabadságáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.