Külmunka

Aj Vej-Vej Berlinben vállalhat állást

A világhírű rendszerkritikus kínai művész berlini nyilatkozata szerint három évre szóló vendégprofesszori megbízatásról tárgyal az UdK vezetőivel.

2015.08.08 00:30MTI
Aj Vej-vej

A berlini képzőművészeti egyetemen (UdK) vállalhat vendégoktatói állást Aj Vej-vej.

A világhírű rendszerkritikus kínai művész csütörtöki berlini nyilatkozata szerint három évre szóló vendégprofesszori megbízatásról tárgyal az UdK vezetőivel. Azt mondta, megpróbálja kitapasztalni, hogy "felépíthetünk-e valamit, egy új oktatási módszert vagy új szakirányokat", amire nagy szükség van, mert "maga a művészet is változik".

Hozzátette: mindig is azt gondolta, hogy "az oktatás a kommunikáció csodálatos formája" és lehetőség arra is, hogy az oktató saját magáról is megtanuljon új dolgokat.

Az egyetem egy szóvivője szerint Aj Vej-Vej akár már a következő szemeszterben elkezdheti a munkát, ha sikerül megállapodniuk.

A berlini munka mellett szól az is, hogy a művész többet lehetne együtt a német fővárosban élő gyermekével. Műterme pedig már régen van a német fővárosban, és az őt képviselő galéria is berlini.

Aj Vej-vej július végén érkezett Németországba, hogy meglátogassa hatéves kisfiát és egészségügyi vizsgálaton vegyen részt Münchenben. A 58 éves képzőművésznek ez az első utazása azóta, hogy a kínai hatóságok visszaadták 2011-ben elkobzott útlevelét.

A kínai politikai és társadalmi berendezkedéssel erősen kritikus alkotó következő kiállítása szeptember 19-én nyílik a londoni Királyi Művészeti Akadémián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.