Programajánló

Adorján András fuvolaművésszel lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar a BMC-ben

Adorján András Németországban élő magyar fuvolaművésszel lép fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Budapest Music Centerben (BMC) pénteken, a 2015/16 évadbeli koncertsorozatának keretében.

2015.11.05 04:30MTI

Az együttes a Toccata Classics angol kiadónál megjelent, Európa-szerte pozitív kritikákkal fogadott Farkas Ferenc-lemezeinek anyagából is bemutat néhány darabot a koncert során.

Farkas Ferenc Régi magyar táncok és Piccola musica di concerto című műve mellett elhangzik Carl Philipp Emanuel Bach D-dúr fuvolaversenye és Giuseppe Verdi e-moll vonósnégyese.

"Különleges, régre nyúló baráti kapcsolat fűz minket Farkas Ferenc zeneszerzőhöz, sok időt töltöttünk a társaságában. Már az első lemezünkre is felvettünk a zenekarunknak írt Farkas-darabot. A november 6-i koncerten a Budapest Music Centerben elhangzó, Piccola musica di concerto című darabot is nekünk komponálta; a többi művei is beépültek a repertoárunkba. Fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen játsszuk a darabjait, ezért döntöttünk úgy, hogy ebben a sorozatban a szeptemberi Bartók-estet kivéve minden alkalommal előadunk tőle néhány darabot" - idézi a Liszt Ferenc Kamarazenekar keddi közleménye Rolla Jánost, a zenekar művészeti vezetőjét.

Mint Rolla János rámutat, Farkas Ferenc halála után fia, Farkas András gondozza hagyatékát, ő szervezte meg a mostani Farkas-lemezek kiadását is, és nagy örömmel vették a felkérését, hogy mindhárom lemezen a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja elő az eddig albumon meg nem jelent műveket.

A november 6-i esten Adorján András fuvolaművész lép föl, aki Farkas Ferenc Régi magyar táncok című darabját játssza a zenekarral, valamint Carl Philipp Emanuel Bach D-dúr fuvolaversenyét, melynek különlegessége, hogy vélhetően először adják elő Magyarországon, hiszen a kottáját néhány évvel ezelőtt találták meg egy kijevi gyűjteményben.

A Jean-Pierre Rampalnál és Aurele Nicolet-nél tanult Adorján András nemzetközi versenyek kitüntetettje: 1968-ban Koppenhágában a Jacob-Gade-díjat, 1968-ban a montreux-i nemzetközi fuvolaverseny díját és 1971-ben a párizsi nemzetközi fuvolaverseny Premier Grand Prix díját nyerte el. Szólistaként a világ vezető kamara- és szimfonikus zenekaraival játszik.

Adorján András 1987 óta a kölni zeneművészeti főiskola, valamint 1996 óta a müncheni zeneművészeti főiskola tanára. A német Laaber Verlagnál 2009-ben megjelent fuvolalexikon (Lexikon der Flöte) szerkesztője.

Az 1988-ban a Deutsche Schallplattenkritik kitüntetéssel díjazott fuvolaművész több mint 100 lemez- és CD-felvétellel generációja legfontosabb fuvolásai közé tartozik - írják a közleményben.

A koncert a Liszt Ferenc Kamarazenekar BMC-beli 2015/16-os kortárs sorozatának második hangversenye. A sorozat további koncertjeit 2016. február 2-án (szólista: Lencsés Lajos, oboa) és 2016. március 22-én (szólista: Rácz Ödön, nagybőgő) tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.