Programajánló

Modern Art Orchestra: jubileumi koncert sztárvendégekkel

Az amerikai dzsessz két meghatározó alakja, Benny Golson szaxofonos és Randy Brecker trombitás vendégszereplésével ünnepli tizedik születésnapját a Modern Art Orchestra (MAO) december 18-án a Zeneakadémián.

2015.11.04 05:33MTI

"Ők a dzsessz történetének élő legendái: a hagyományos vonalat képviselő, 86 éves Benny Golson mindenkivel játszott az elmúlt évtizedekben, aki számít, az idén 70 éves Randy Breckernek pedig a fúziós dzsessz kialakulásában volt óriási szerepe" - mondta Fekete-Kovács Kornél trombitás, szárnykürtös, a MAO alapítója, vezetője a keddi sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben (BMC).

Mint hangsúlyozta, a tíz év alatt az ismeretlenségből a BMC rezidens zenekari státuszig, külföldi fellépésekig, turnékig jutó 19 tagú Modern Art Orchestra tematikája nem változott: elsősorban a kortárs magyar muzsikát, a köztünk élő szerzők műveit tűzik műsorra, klasszikus és dzsesszoldalról egyaránt.

"Ez egy olyan műhely, ahol ha egy szerző elképzel valamit, legyen fórum azt kibontakoztatni és elő is adni. Számos szerzői estet szerveztünk, játszottuk Bacsó Kristóf, Subicz Gábor, Hárs Viktor műveit, novemberben Nagy János zongoraművész darabjait, jövő februárban László Attila dzsesszgitáros szerzeményeit, márciusban Dinnyés Dániel kompozícióit adjuk elő" - emelte ki Fekete-Kovács Kornél.

A MAO a dzsessz tradícióit is ápolja, dzsessztörténeti sorozata van a BMC-ben mások mellett Duke Ellington, Gil Evans és Count Basie műveinek előadásával. A Hajós Andrással közös Zenehajó című műsorban a gyerekekhez hozzák közelebb műfajt interaktív módon.

A Modern Art Orchestra színpadra lépett többek között Sanghaj, Párizs, Los Angeles, New York, Zürich, Prága koncerttermeiben, tavaly Ennio Morriconéval közösen turnéztak, több világsztárral dolgoztak együtt, például Kurt Ellinggel, David Liebmannel, Bob Mintzerrel, a New York Voices-zal, Adam Nussbaummal, a Mezzofortéval vagy Rhoda Scott-tal.

"December 18-án a Zeneakadémián Benny Golson és Randy Brecker mellett Hajós András is velünk lesz. Az ő darabjaik mellett előadjuk saját tagjaink, Bacsó Kristóf, Subicz Gábor, Cseke Gábor, Ávéd János és Fekete-Kovács Kornél szerzeményeit, Melis László nekünk írt új darabját, a Pepin bácsi meséit, valamint a Hajós András által komponált dzsesszdarabot, a Monkish-t is" - sorolta a zenekarvezető.

Fekete-Kovács Kornél arról is beszélt, hogy a MAO a tavalyi nagy siker, hatállomásos amerikai turné után hamarosan ismét az Egyesült Államokba utazik: november 9-én a washingtoni Kennedy Centerben Chris Potter szaxofonossal, két nappal később a New York-i Symphony Space-ben David Liebmannal lépnek fel.

A zenekarvezető az MTI-nek elmondta, hogy a MAO a tervek szerint jövő ősszel megjelentet egy antológiát, amelyben a tíz év alatt összegyűlt, de hivatalos kiadványon még meg nem jelent szerzemények fognak helyet kapni, hat-hét CD-n. Hozzátette: mintegy húszórányi, a zenekarnak íródott anyaguk van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.