Programajánló

Különleges dalestet ad az Erkel Színházban Rost Andrea és Frenák Pál társulata

"A koreográfia a dalok tartalmára asszociatívan rezonál, nem direkt módon. Egyfajta vízióként, látomásszerűen képzelem el a dolgot" - fogalmazott a koreográfus a Rost&Frenák címen futó estről.

2015.10.31 05:30MTI

Különleges dalestet ad az Erkel Színházban Rost Andrea és Frenák Pál társulata november 13-án.

A produkcióban Berg, Kodály és Schumann dalai hangzanak el Rost Andrea előadásában, aki az előadást felvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: művészeti határainak feszegetése érdekli mostanában és úgy gondolja, hogy a Frenák Pál által képviselt kortárs táncművészet izgalmasan tud kapcsolódni a dal klasszikus műfajához.

Frenák Pál kiemelte: nagy kihívás számára, hogy milyen térformába, klímába, hangulatba tudják belehelyezni ezt az estet. "A koreográfia a dalok tartalmára asszociatívan rezonál, nem direkt módon. Egyfajta vízióként, látomásszerűen képzelem el a dolgot" - fogalmazott a Rost&Frenák címen futó estről.

Rost Andrea megjegyezte: ő maga nem fog táncolni, de bizonyos mozdulatokat tesz majd az előadáson. Jelezte azt is, hogy nem lesz szünet, a bő 1 órás pridukció nagyon koncentrált élmény lesz. A dalest Berg és Kodály dalai után Robert Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című dalciklusával ér véget - emelte ki az énekesnő. Az est zongoraművésze Harazdy Miklós.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója az Erkel Színház további közelgő programjait ismertetve elmondta: Halász Péter főzeneigazgató nemzetközi szólistagárdával szólaltatja meg Verdi Requiemjét november 3-án (előző nap az Andrássy úti Operaházban is bemutatják a művet), a magyar opera napján, november 7-én pedig Goldmark Károly operáját, a Sába királynőjét tűzik műsorra.

A Mindenszentek-halottak napja ünnepkörben az Operaház sok éves hagyományként műsorra tűzi Giuseppe Verdi gyászmiséjét. Idén a tradíciótól eltérően két előadást is tartanak. A Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara mellett a német világsztár, Anja Kampe, a legnagyobb operaházakban éneklő magyar művész, Komlósi Ildikó, a moszkvai Bolsoj vezető tenorja, Andrej Dunajev és a Stuttgarti Opera kiváló basszistája, Liang Li hallható a darabban.

A Requiem november 3-i, Erkel Színházbeli előadását a második világháború után erőszakkal a Szovjetunióba, a Gulágra hurcolt magyaroknak, az áldozatoknak dedikálják abból az alkalomból, hogy idén éppen 70 éve indultak az első transzportok a Gulág-rendszer táboraiba. Az Erkel Színház újranyitása óta első alkalommal megrendezett Requiem-hangversenyen rövid bevezetőt mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A magyar opera napján, november 7-én Goldmark Károly operáját, a Sába királynőjét tűzik műsorra az Erkel Színházban. Az esti előadás előtt 17 órától ünnepi ceremónia veszi kezdetét, 2015-től ugyanis a magyar opera napján adják át azokat az elismeréseket, amelyeket azelőtt szokásosan az évadnyitó társulati ülésen, szűk körben vehettek át az intézmény művészei és más munkatársai.

Átadják többek között a Vasfüggöny díjat, az Előadásokért emlékérmet, az Év kartáncosa és az Év énekkari művésze címeket, valamint több, a fiatal művészek elismerését szolgáló kitüntetést, így például a Juventus-díjat. Idén először jelentik be nyilvános eseményen, hogy kit illet legújabb kiválasztottként a Magyar Állami Operaház örökös tagja cím.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.