Az Erkel Színházban indult

Nagyszabású gálakoncerttel ünnepli 25 éves pályafutását Rost Andrea

Rost Andrea elmondta: meghatottan fogadta az Operaház felajánlását egy gálakoncert megrendezésére. Felidézte, hogy pályája 1989. január 6-án az Erkel Színházban indult Gounod Rómeó és Júlia című operájával, az előadás sikere "kirepítette a világba".

2014.11.07 16:57MTI
Fotó: Thaler Tamás - wikipédia

Nagyszabású gálakoncerttel ünnepli operaénekesi pályára lépésének 25. évfordulóját Rost Andrea az Erkel Színházban hétfőn - hangzott el a színházban pénteken, a Magyar opera napján megrendezett sajtótájékoztatón, amelyen a péntek esti Vérnász-bemutatóról és az Operakaland nevű program sikeréről is szó esett.

Rost Andrea elmondta: meghatottan fogadta az Operaház felajánlását egy gálakoncert megrendezésére. Felidézte, hogy pályája 1989. január 6-án az Erkel Színházban indult Gounod Rómeó és Júlia című operájával, az előadás sikere "kirepítette a világba".

Az Alföldi Róbert által rendezett hétfő esti gálaest vendége lesz mások mellett Vesszelina Kaszarova. A világhírű bolgár mezzoszoprán a pénteki sajtótájékoztatón felidézte Rost Andreához fűződő baráti viszonyát, amely az 1990-es években kezdődött, amikor mindketten a bécsi Staatsoperhez kerültek fiatal énekesként.

A gálán Kesselyák Gergely vezényletével Rost Andrea, Vesszelina Kaszarova, Luciano Ganci, Cser Krisztián és Nagy Zoltán adnak elő népszerű áriákat a Pillangókisasszonyból, a Figaro házasságából, a Traviatából, a Carmenből, a Rómeó és Júliából és más operákból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Erkel Színház sikeres működését ecsetelve kiemelve, hogy az Operakaland nevű program keretében eddig az ország 400 iskolájának mintegy 77 ezer diákja tapasztalhatta meg az élő operaelőadás varázsát.

Kiemelte, hogy a program nemcsak megnyitja a diákok előtt az operák világát, de be is vezeti oda őket, hiszen az előadások előtt felkészítik a tanulókat a darabokra, utána pedig megbeszélik, értelmezik a látottakat, hallottakat.

Elismerően szólt arról is, hogy a program immár "kultúrkalanddá" bővült, hiszen más kulturális intézmények is csatlakoztak hozzá. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója jelezte: töretlen az érdeklődés a másfél éve indult program iránt, amelyben a nagy klasszikusok mellett igyekeznek különféle korszakokat, zenei stílusokat bemutatni a diákoknak akár ritkábban játszott művek műsorra tűzésével is.

A főigazgató elmondta, hogy a Magyar opera napján ezúttal Szokolay Sándor Vérnász című operáját mutatják be Kovalik Balázs rendezésének felújításával, új énekesekkel, Horgas Péter díszleteivel. A művet, amely Bartók Kékszakállúja után a világszerte legtöbbet játszott magyar opera, éppen 50 évvel ezelőtt, 1964-ben mutatták be először.

A Vérnász november 7. és 13. között négyszer látható az Erkel Színházban Kovács János vezényletével. A pénteki előadás előtt a Hangoló nevű felvezető program keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a mű hátterével is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.