Színház

Jancsó Lívia-interjúból készült előadást mutat be a PanoDráma társulat

Csalog Zsolt Keserű boldogság című, Jancsó Líviával készült interjúját mutatja be dokumentumszínházi formában, októberben három alkalommal a PanoDráma független társulat a Katona Sufniban.

2015.10.11 02:33MTI

A társulat Csalog Zsolt Doku56 című interjúkötetéből választotta ki az 1956-os forradalom ideje alatt az amerikai nagykövetségen dolgozó Jancsó Líviával készült beszélgetést, amelyből Ördög Tamás rendezett előadást Kari Györgyi főszereplésével. A darabot október 15-én, 22-én és 23-án láthatja a közönség - közölte a társulat az MTI-vel.

Csalog Zsolt interjúalanya nemcsak a magyar történelem egyik legfontosabb pillanatát látta közvetlen közelből, hanem besúgóktól körülvéve titokban legépelte Mindszenty József hercegprímás emlékiratait. Letartóztatták, faggatták, fenyegették, majd elengedték, később internálták, ott is igyekeztek megtörni, határozatlan időre magánzárkába csukták, a körlet névsorából törölték, majd mégis elengedték, hogy aztán kitelepítsék. Végül elintézték, hogy világútlevelet és menedékjogot kapjon az Egyesült Államokba, így érkezett meg 1962-ben New Yorkba. Később elmesélte történetét az etnográfus, író Csalog Zsoltnak, aki 1984-es kötetében öt másik történettel együtt közreadta.

A magyar független színházak közé tartozó PanoDráma érzékeny társadalmi témái mellett elsősorban munkamódszeréről és előadásainak formáiról ismert: darabjaik túlnyomó része dokumentumszínházi alkotás, amelyben a színdarab az adott témában eredeti, az alkotók által készített interjúkból vagy egyéb hiteles dokumentumokból, például jegyzőkönyvekből, újságcikkekből, tanulmányokból, esetleg internetes bejegyzésekből, falfirkákból vagy akár villamoson elkapott párbeszédekből áll össze.

A Keserű boldogság a társulat Hétköznapi hősök című sorozatában kerül bemutatásra. A sorozat azt a kérdést vizsgálja, hogy milyen motivációk vezérlik az "elvhű" embereket a mainál akár sokkal rosszabb körülmények között, vagy milyen hétköznapi példaképekre nézhet föl egy mai fiatal, ha meghallgatja, megismeri történetüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.