BIDF

Életműdíjat kap Gyarmathy Lívia

A fesztiválon négy alkotása - az 58 másodperc, A lépcső, A mi gólyánk és a Táncrend - vetítésével tisztelegnek a rendezőnő előtt.

2015.09.16 05:23MTI

Életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező a szeptember végi 2. Budapest International Documentary Festivalon (BIDF) - jelentették be a nemzetközi dokumentumfilmes mustra szervezői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

A fesztivál alapító-igazgatói, Balogh Rita és Sós Ágnes elmondták, hogy Gyarmathy Lívia a fesztivál első életműdíjasa lesz, az elismerést az ötnapos rendezvény záró eseményén nyújtják át. A fesztiválon négy alkotása - az 58 másodperc, A lépcső, A mi gólyánk és a Táncrend - vetítésével tisztelegnek a rendezőnő előtt.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott tájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál szeptember 23-án Hörcher Gábor Drifter című dokumentumfilmjének magyar premierjével nyílik meg, és Varga Ágota Szülei szeme című dokumentumfilmjét is először láthatják a magyar nézők.

"Örülök, hogy eljött ez a pillanat" - fogalmazott Hörcher Gábor a magyar bemutatóról. A Drifter tavaly novemberben készült el, és azóta számos nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt, a BIDF-vetítést követően, október végétől pedig a hazai mozikban is forgalmazni fogják - fűzte hozzá a rendező.

Varga Ágota arról beszélt, hogy Szülei szeme című dokumentumfilmje a 2004 és 2006 között született Szemük fénye című munkájának folytatása. Az alkotás egy vak párról szól, amelynek egészséges kisfia született. Az első produkció Ferike kétéves koráig követte a sorsukat, a Szülei szeme pedig már a 11 éves fiú életébe, a család különös, egyedi történetébe enged betekintést.

"Engem Ferike élete és sorsa izgat. Sok kérdést vet fel a film. Milyen felnőtt lesz? Különös ajándék, vagy teher a sorstól az, hogy ő lett szülei szeme?" - osztotta meg gondolatait a rendezőnő, aki szintén kiemelte, hogy a film a budapesti dokumentumfilm fesztiválon debütál a magyar közönség előtt.

A nemzetközi mustra központja az Uránia mozi lesz, a másik helyszín pedig a Tesla kulturális központ. A 36 alkotást felvonultató programot a Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig, a világ minden részéről érkezett filmekből válogatták össze. A vetítések négy szekcióban zajlanak. A Nézz szembe a szüleiddel mezőnyben a gyerek-szülő viszony kerül terítékre. A Nézz szembe az öregedéssel szekció az idősek vágyaival, céljaival, terveivel foglalkozik. A Nézz szembe az elnyomással elnevezésű válogatás filmjeiben olyan emberekről esik szó, akik szeretnék egy kicsit jobbá tenni a világot. A Nézz szembe a sztereotípiákkal elnevezésű szekciót pedig a kirekesztéssel szembesülőknek szentelték.

Sós Ágnes hangsúlyozta, hogy a BIDF szeretne minden korábbi rossz beidegződést eloszlatni a közönségben a dokumentumfilmekkel kapcsolatban. A második alkalommal megszervezett fesztivál alapkoncepciója: igazi moziélményt akarnak nyújtani a színvonalas dokumentumfilmekkel.

A BIDF zsűrijében olyan tekintélyes dokumentumfilmes és játékfilmes rendezők kaptak helyet, mint Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond, Gigor Attila, Enyedi Ildikó, Groó Diána és Bollók Csaba.

A fesztivál költségvetéséhez hozzájárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Budapest Főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, emellett két európai pályázatot is elnyertek, de külföldi kulturális intézetek és nagykövetségek is támogatták a rendezvényt. A BIDF Magyar Nemzeti Filmalaphoz benyújtott pályázatáról azonban még nem született döntés - ismertették a fesztiváligazgatók.

A második Budapest International Documentary Festival szeptember 23. és 27. között zajlik majd. A jegyelővétel kedden kezdődik az Uránia filmszínházban. A részletes program megtalálható a mustra honlapján: http://bidf.hu/hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.