Zeng

Újra eredeti hangján szól a Kálvin téri református templom 19. századi orgonája

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra által újjáélesztett hangszer a liturgikus használaton kívül koncerteken is hallható lesz.

2015.09.06 03:30MTI

A klasszicista külsejű, de későbarokk hangzású orgona rekonstrukciója a tavalyi év végére készült el, mostanra pedig lezárult technikai finomhangolása is, így az eredetileg Jacob Deutschmann által 1829-ben, a templommal egy időben épített hangszer újra eredeti hangján szólalhat meg - hangzott el az orgonát bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

Homolya Dávid orgonaszakértő, a felújítás szakmai vezetője az MTI-nek elmondta: a hangszert története során számos alkalommal átépítették, ezek közül kiemelkedik az Angster József-féle későromantikus változat, azonban ebből is csak nyomok maradtak meg a 20. század három drasztikus átépítése következtében. Így nem restaurálásra, hanem teljes rekonstrukcióra volt szükség.

"Alapvetően a Deutschmann-féle és az Angster-féle változat rekonstrukciója között választhattunk. Azért esett a választás az előbbire, mert későromantikus orgonából számos van az országban, a Deutschmann-változat által képviselt korábbi időszakból azonban - főleg ekkora méretben - alig maradt meg orgona a háborús pusztítások, az átépítések és a trianoni elcsatolások következtében" - magyarázta Homolya Dávid.

Bár a Deutschmann-orgona már a romantika korszakában épült, készítése egy konzervatív orgonaépítési stílus utolsó néhány évtizedére esik, így hangzása valójában későbarokk. "Remélem, hogy a korhű, historikus hangzás közelebb hozza majd a közönséghez Bach, Buxtehude vagy Mendelssohn műveit" - mondta a szakértő.

MTI Soós Lajos

Budavári Attila orgonaépítő mester, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra vezetője az MTI kérdésére felidézte: mindössze néhány sípsor maradt meg az eredeti Deutschmann-orgonából, ezeket gondosan restaurálták, míg az orgona többi részét a mester Felvidéken és Bécsben fennmaradt más orgonái alapján építették újra.

A hangszer rekonstrukciója 2014 végére lényegében lezárult, az idei év az apróbb hibák és pontatlanságok, intonációs egyenetlenségek és más hangzásbeli problémák kiküszöbölésével telt.

"Tanulókkal együtt 55-en dolgoztunk a hangszeren csaknem egy éven át, a munkában mások mellett fém-és fasípkészítők, asztalosok, intonatőrök és hangolók is részt vettek. A rekonstrukció körülbelül másfélszer annyi időt vett igénybe, mint egy átlagos orgona építése" - árult el néhány kulisszatitkot Budavári Attila.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.