Az éteren át

Szájorgona szólt és szállt az űrben

Régi japán udvari zenét játszott egyetemisták egy csoportja Vakata Koicsivel, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautájával műholdas összeköttetésben szombaton a NASA oktatási programja keretében.

2014.05.03 14:46MTI
Fotó: nasa.gov

Az 50 éves Vakata a japán szájorgonát, a sót szólaltatta meg a Tinre Egyetem 10 diákjával. Vakata az egyetemtől kapta űrbeli játékra a fúvós hangszert, hogy a legősibb japán zenei műfaj, a gagaku előadásban vehessen részt.

A japán szájorgona szabadon rezgő hangszer, a levegőkamrába való fújással, és a hanglyukak lefogásával hozhatók rezgésbe a sípjai.

A Tenri Egyetem csarnokát az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kapcsolta össze az űrállomással. Az Etenraku című híres gagaku dallamának megszólaltatása előtt az űrhajós és az egyetemisták egymáshoz hangolták hangszereiket. Az előadásba a NASA segítségével bekapcsolódott egy amerikai hegedűművész is.

Az előadás után Vakata elmondta a diákoknak, hogy szinte semmi különbség nincs a hangszer földi és fedélzeti megszólaltatása között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.